Notice: Trying to get property 'meta_value' of non-object in /home/babacan1455/public_html/imarhaber.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/uyelik/uyelik-fonksiyon.php on line 11
00
Depreme Dayanıklı Bina Nasıl Belirlenir?
Deprem yönetmeliğine uygun şekilde incelemeler yapılırken kullanılan depreme dayanıklı bina belirleme yöntemleri arasında, öncelikle binanın yaşının kontrol edilmesi geliyor.
Özellikle 1999 yılında yaşanan büyük Marmara depremi sonrasında devlet tarafından oluşturulan yeni deprem yönetmeliğine bağlı bir şekilde inşa edilen yapılar daha yüksek sağlamlık gösterirken, eski dönemlerde inşa edilmiş yapılar daha riskli konumda bulunuyor.
Kimi zaman bina sahipleri eski dönemde inşa edilmiş ve risk barındıran yapıları, dış cephe kaplama, boya ve hasar onarımları ile sağlam bir görünüme kavuştururken, bu yapılarda kullanım ömrü dolmuş ve tehlikeli bir durum ortaya çıkabiliyor.
Oysa bir yapı ne kadar ilerleyen bir yaşa sahipse depreme karşı direniş gücü de o kadar azalıyor.
Günümüzde deprem yönetmeliğinin uygulanması ile birlikte inşa edilen yapılarda depreme dayanıklı bina imkanının ortaya çıkması daha avantajlı oluyor.
Çünkü bu yapılar inşaat sırasında yerel yönetimler ve gerekli kurumlar tarafından denetlendiği için ve denetim şirketleri bu konuda hizmet verdiği için denetlenmemiş yapılar kaçak durumda bulunuyor.
Yönetmeliğe bağlı denetimlerin gerçekleştirilmesi ile birlikte binanın inşa edildiği zemin de dayanıklılığını arttıran konuların başında bulunuyor.
Binanın inşa edilmesi sırasında ya bulunduğu zemine göre uygun temel koşullarının oluşturulması ya da bu koşullar oluşturulamıyorsa bozuk bir zemin üzerinde binanın inşa edilmemesi gerekiyor.
Bilinen bu ayrıcalıklı noktalar üzerinde durularak depreme dayanıklı bina tespiti yapılabilirken daha doğru bir yöntem için tercih edilecek yol ise uzmanlara danışmak oluyor.
Deprem dayanıklılığı ile ilgili binalarda gerekli tespitleri yapmak için profesyonel olarak hizmet veren ücretli veya ücretsiz danışmanlar bu hizmeti sağlarken, hasar raporu ve depreme dayanıklılık raporu oluşturulması ile birlikte binanın gerçek ömrü tespit edilebiliyor.
Bina deprem testi işlemi nasıl gerçekleştiriliyor?
Gerekli yetkilere ve uzmanlıklara sahip olarak bina deprem testi gerçekleştirmek için hizmet vermekte olan firmalar, test işlemleri için öncelikle binanızda incelemeler gerçekleştiriyor. Bu incelemeler sırasında en önemli konu binanın kaç kat ile inşa edilmiş olduğu üzerinden hesap yapılması oluyor. Bu kapsamda uygulanan temel bir kurala bağlı olarak 5 kat altında bulunan binalarda binanın 3 ana kolu kullanılarak test uygulaması sağlanırken 5 kat ve üstü binalarda 5 ana kolon üzerinden gerekli test uygulamaları sağlanıyor. Kolonlar üzerinde inceleme çalışmaları için öncelikle donatı tespit işlemleri sağlanıyor.
Donatı tespit işlemleri sonrasında yapıdan karot alımı gerçekleştirilerek testin ikinci aşamasına geçiş sağlanıyor. Alınan örnekler ile birlikte gereken incelemeler sağlandıktan sonra binanın birçok farklı ayrıntısı da gözden geçirilerek deprem testi işlemleri sürdürülüyor.