UNESCO Listesindeki Bergama'nın Ziyaretçi Sayısı Artıyor | 27 Nisan 2024İmar Haber

27 Nisan 2024 - 11:17

UNESCO Listesindeki Bergama’nın Ziyaretçi Sayısı Artıyor

Bergama’ya birçok yerden ziyaretçi geliyor.

UNESCO Listesindeki Bergama’nın Ziyaretçi Sayısı Artıyor
Son Güncelleme :

25 Eylül 2023 - 8:55

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/dunya-mirasi-listesindeki-bergamanin-ziyaretci-sayisi-artiyor/65365/" title="facebook">

Bergama, ABD ile Avrupa ve Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere birçok yerden ziyaretçiyi ağırlıyor.

Bergama, 2014 yılında Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi.

Bozulmamış, tahrip edilmemiş yapısıyla “nadir eserler” arasında yer alan mozaikleri ve birçok eşsiz buluntuyu ortaya çıkaran Bergama Müzesi Müdürlüğü uzmanları, bu yıl da bölgedeki kazı ve sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Bergama’nın ve müzenin ziyaretçi sayısı giderek artıyor.

Helenistik dönemde Pergamon Krallığı’nın başkenti olan antik Pergamon kentinin yer aldığı yamaçta kuruludur Bergama. Pergamon Krallığı’nın kurulmasından önce küçük ölçüde ziraat ile uğraşan insanların toplandığı bir yer olan Pergamon’un bilinen en eski tarihinin MÖ 3. bin yıl olduğu kabul edilir. Yörenin en eski yeri Yortanlı Mezarlığı’dır.

Antik kent, M.Ö. 280-133 arasında Anadolu’daki en güçlü Hellenistik krallıklarından biri haline gelen Pergamon Krallığı’nın başkentliğini yapmış ve birçok önemli mimari eserle donatılmıştır. Döneminin en ünlü yapılarından olan Pergamon Kütüphaneleri ile antik dünyanın sağlık merkezi Pergamon Asklepieionu inşa edildi.

Roma İmparatorluğu M.Ö. 133’te Pergamon kentini ve devletini vasiyet yolu ile devraldı. Pergamon, bir Roma eyalet metropolü olarak Asya eyaletinin diğer metropolleri olan Smyrna (İzmir), Efes (Selçuk) ile rekabeti sürdürdü.[6] Hekim Galen’in bildirdiğine göre Pergamon kent merkezinin nüfusu M.Ö. 2. yüzyılda 120 bine ulaştı. Kent, 262’deki depremde büyük zarar gördü.

7 ve 8. yüzyıllarda Arap akınlarına maruz kalan kenti 716’da Arap komutan Mesleme fethetti. Bu olayda erkekleri öldürülen, kadınlar ve çocukları ise köle olarak satılan satılan kent, yaklaşık 200 yıl virane olarak kaldı.

1170 yılında Bizans imparatoru I. Manuil döneminde yeniden inşa edildi.[8] 1302’de Bizanslılar tarafından terkedilen şehir bundan az sonra bu bölgede faaliyet gösteren Karesioğulları’nın idaresinde kaldı.[9] 1333’te şehre gelen İbn Battuta buranın harap bir belde olduğunu, fakat son derece müstahkem kalesinin bulunduğunu belirtmiştir.[9]

Bergama Emiri Yahşi Han’ın 1341’den ölümünden sonra Bergama Osmanlılar hakimiyetine geçti. 1868’e kadar merkezi Balıkesir olan Karesi Sancağı’na bağlı olan Bergama, 1868-1877 arası merkezi Manisa olan Saruhan Sancağı’na, daha sonra İzmir Sancağı’na bağlandı. İzmir Sancağı’nın 10 kazasından biri olan Bergama’nın 6 nahiyesi bulunuyordu. 1831 yılında yapılan ilk Osmanlı nüfus sayımına göre Bergama’nın erkek nüfusu 3452 kişi idi ve hiç gayri-müslüm yoktu. 1879 tarihli Aydın Vilayeti Salnamesine göre ise; kazanın 32 bin nüfusunun 25 bini Müslim, 6 bini gayr-ı müslim idi. 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı ve Balkan Savaşları’ndan sonra yaşanan toplu göç sonucunda muhacirlerin yerleştirildiği kazalardan birisi de Bergama idi.

Misafir Profili Genişleyecek

Bergama ve çevresinde yapılan çalışmaların dünyaya duyurulması, bilimsel çevrelere sunulması ile Antik Çağ’ın en önemli metropollerinden sayılan alana ilginin her geçen gün artıyor.

Müzeyi 2022 yılının ilk yarısında 180 bin kişinin ziyaret etti. Bu yılın ilk 6 ayında ise 300 bin civarında ziyaret edilen müze, her sene ziyaretçi sayısını arttırıyor. Kültürel anlamda yapılan kazılar, alanda yapılan restorasyon ve sağlıklılaştırma çalışmaları ziyaretçinin beklentisini, ilgisini ve merakını artırıyor.

Yabancı ziyaretçilerin önemli bölümünü Avrupa ülkeleri, Uzak Doğu ve ABD’den gelenlerin oluşturduğunu, yerli ziyaretçi sayısında da gözle görülür bir artış yaşanıyor.

Kendi vatandaşımızın da kültürel yerlere, ören yerlerine, müzelere olan merakının fazlalaştığını görebiliyoruz. Bu, son derece önemli. Gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarıyla misafir profili daha da genişleyecek. Bergama Antik Kenti turistleri ağırlıyor. Bergama gezi turlarının uğrak adresi olmaya devam ediyor.

Yakın çevrede mozaikler bulundu

Ustura, Bergama Müzesi Müdürlüğünün sorumluluk alanındaki Çandarlı’daki Pitane Antik Kenti’nde de kazı çalışmalarının sürdüğünü, burada mozaikli bir yapıya rastladıklarını söyledi.

Pitane Antik Kenti’nin yayılım alanlarını ortaya çıkarmaya başladıklarını ifade eden Ustura, bu bölgenin de kültür turizminde önemini artıracağını düşündüklerini belirtti.