Konutunuzun Adres Değişikliği Nasıl Yapılır? | 19 Nisan 2024İmar Haber

19 Nisan 2024 - 21:32

Konutunuzun Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Ev değişikliği yapanlar ya da farklı bir mahalleye taşınan kişiler, adres değişikliği bildirimi (ikametgah) işlemini mutlaka yapmak zorundadırlar.

Konutunuzun Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

14 Şubat 2020 - 11:38

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/e-devlet-ikametgah-degisikligi-nasil-yapilir/16101/" title="facebook">

Ev değişikliği yapanlar dikkat! Yeni bir kente ya da farklı bir mahalleye taşınan kişiler, adres değişikliği bildirimi işlemini mutlaka yapmak zorundalar. Unutmayın; daire alındığında ya da kiralık daire tutulduğunda bu işlemler yapılmalı.

Bu noktada 20 günlük bir sürenin olduğunu görmekteyiz. Bu süre içinde mutlaka adres değişikliğinin tamamlanması gerekiyor. İki farklı yöntem üzerinden adresinizin değiştiğini onaylamanız mümkündür. En kolay ve hızlı olan yöntem, e-Devlet sistemini kullanmak. Ayrıca Nüfus Müdürlüğü üzerinden de bunu yapabilirsiniz.

e-Devlet ile Adres Değişikliği
Adres değişikliğinin bildirilmesi için e-Devlet şifresinin alınması şart. Şifreyi alabileceğiniz yer ise size en yakın PTT Şubesi. Gideceğiniz şubedeki görevliye T.C. kimlik numarasının beyan edilmesi gerekiyor. Ayrıca 2 TL tutarında bir ücret de ödenmek zorunda.

Bunun sonrasında T.C. kimlik numaranızı alabilirsiniz. Unutulmaması gereken şey ise sisteme ilk defa yapılan giriş sonrasında bu şifrenin yenilenmesi gerektiği. Eğer şifre unutma gibi bir durum gerçekleşirse, tekrar PTT Şubelerine giderek yeni bir şifre edinebilirsiniz.

Daha sonra mobil imza yöntemiyle adres değişikliğini kolaylıkla değiştirebilirsiniz.


E-Devlet İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır?

  • Adres değişikliği bildirimi yapmak için şu adımları takip etmeniz gerekmektedir;
  • Mobil ya da bilgisayar aracılığı ile turkiye.gov.tr adresine girmelisiniz.
  • Bunun için PTT’den almış olduğunuz şifreyi kullanabilirsiniz.
  • Başarılı bir şekilde online olduktan sonra ekranın sol bölümünde yer alan e-Hizmetler alanına tıklamanız gerekiyor.
  • Bu işlemin hemen ardından ise N harfini seçmelisiniz.
  • Böylelikle Nüfus Genel Müdürlüğü hizmet alanına girmiş olacaksınız.
  • Mevcut alan içinde adres değişikliği bildirimi adı ile bir sayfa var.
  • Sayfadan yeni adresinizi güncel olarak yazabilir ve bunu kaydedebilirsiniz.
  • Böylelikle adres değişikliği işlemi başarılı bir biçimde tamamlanmış olacak.

Nüfus Müdürlükleri Aracılığı ile Adres Değişikliği

Adres değişikliği bildirimi, sadece e-Devlet şifresi ile gerçekleştirilebilen bir işlem değildir. Bunun yanı sıra Nüfus Müdürlüğüne giderek de adresinizi güncelleyebilirsiniz. Ancak online işlemler ile kıyaslandığı zaman Nüfus Müdürlüğüne bizzat gitmek çok daha fazla zaman alacaktır.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Eğer taşınacağınız ya da taşınma işleminizi yaptığınız adres boş ise ve başka bir kişi burada oturmuyorsa evrak ya da belge temin etmenize gerek olmuyor. Sadece adres değişikliği yapmak istediğinizi söylemeniz yeterli.

Adres değişikliği bildirimi ile alakalı olarak bir diğer önemli husus ise yeni adresin boş olmaması. Çünkü bazı kimseler, farklı bir şehre ya da mahalleye taşınırken boş bir ev yerine akrabasının yanına taşınmayı seçebiliyor.

Böyle durumlarda yapılacak olan adres değişikliği bildirimi, mesken sahiplerinin de refakati ile gerçekleşmek zorunda. Bunun yanı sıra birlikte oturma adı ile bilinen gerekçenin, mutlaka Nüfus Müdürlüğüne beyan edilmesi şart.

Böylelikle sıkıntısız bir şekilde adres değişikliği bildirimi işlemini tamamlamak mümkün oluyor. Yapılacak olan yeni adres güncellemesi sayesinde sistem içine adresiniz kaydedilmiş oluyor.