Hisseli Arsa Alırken Nelere Dikkat Edilmeli | 26 Nisan 2024İmar Haber

26 Nisan 2024 - 08:56

Hisseli Arsa Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Uzun vadeli bir yatırım düşünenler için arsa alımı her zaman ön planda. Fakat hisseli arsa  konusunda tereddütleriniz varsa bazı önemli noktalar bulunuyor. Bu noktaları dikkate alarak bir arsa sahibi olabilir ve yatırım amaçlı aldığınız arsanızı değerlenince satışa sunabilirsiniz.

Hisseli Arsa Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Son Güncelleme :

11 Ocak 2020 - 11:48

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/hisseli-arsa-alirken-nelere-dikkat-edilmeli/15243/" title="facebook">

Uzun vadeli bir yatırım düşünenler için arsa alımı her zaman ön planda. Fakat hisseli arsa  konusunda tereddütleriniz varsa bazı önemli noktalar bulunuyor. Bu noktaları dikkate alarak bir arsa sahibi olabilir ve yatırım amaçlı aldığınız arsanızı değerlenince satışa sunabilirsiniz.

Hisseli Arsa Nasıl Olur?
Taşınmaz mal olarak tanımlanmış ürünlerden bir tanesi de arsadır. Bunun yanında ev, dükkan, gemi de yer alır.

Gayrimenkul yatırımı yapmak istiyorsanız ve tercihinizi arsa olarak kullanmış iseniz öncelikli olarak kısa bir araştırma yapmanız gerekecektir.

Özellikle arsanın hisseli olması konusunda dikkat etmeniz gereken bazı hususlar yer alıyor.

Arsa alım satım aşamasında hisseli arsanın bulunması arsanın sahibinin birden fazla kişinin olduğunu gösteriyor.

Yani bir arsa için tapu araştırması yapmanız ardından birden fazla dolayısı ile iki sahibi varsa hisseli arsa olarak tanımlanır.

Hisseli arsanın çok sayıda maliki bulunabilir. Tapu için başvuru yapmanız durumunda hissedar olarak belirlenen bu maliklerin ortak kararı gerekir.

Ortak karar sonrasında arsanın tamamı tek bir kişiye satılabilir ya da tek bir hissedar kendi payına düşen hakkı başkasına kolay bir şekilde satabilir.

Hisseli Arsada En Önemli Madde

Bir hisseli arsa satın almayı düşünüyorsanız araştırmanız ve bilmeniz gereken en önemli maddelerden bir tanesi; şufa hakkının hiçbir zaman ortadan kalkmayacağı söz konusudur.

Kısacası diğer hissedar olarak bilinen arsa sahipleri, kendi hissesini satmak isteyen arsa sahibine arsanın bu kısmını almak istemediğine dair bir beyanda bulunursa şufa hakları ortadan kalkmıyor.

Bu durumda hisseli arsa satın almanın en önemli konusu da budur.

Arsanın şufa hakkının kaybolmaması ile kanunlara göre arsa satışı gerçekleştirdikten sonra ortaya çıkması ile belli oluyor.

Şufa hakkı için hissedar kendi hissesini diğer arsa sahiplerinden birine satarak ortadan kalkmış olacak.

Böylece hisseli arsa alım satım işlemi gerçekleştikten sonra hissedarlar şufa hakkını kullanmak istediklerini beyan etmeleri ile arsa satışının iptalini gerçekleştirebilir.

Arsa satışı olması için iptal davası açması gerekir.

Tapu Sicil ve Noter Aşaması
Bir arsa sahibi olmak istiyorsanız ve hissedarlı bir arsayı talep ediyorsanız öncelikli olarak hisseli arsa alırken nelere dikkat edilmeli konusuna dikkat etmelisiniz.

Tapu sicil müdürlüğü ve noter aşamalarını gerçekleştirmeniz gerekir. Arsa satım için gittiğiniz bu yerler içerisinde satın almak istediğiniz arsanın bölümlerini belirlemeniz gerekecektir. Parsel tespiti yapılacaktır.

Daha sonrasında herhangi bir sorun yaşamamanız için parsel tespitinin mutlaka yapılması gerekir.

Siz de bir arsa satın almak istiyorsanız bu ana maddelere dikkat etmelisiniz.