İmar Durumu Nasıl Sorgulanır? | 28 Mart 2024İmar Haber

28 Mart 2024 - 21:03

İmar Durumu Nasıl Sorgulanır?

Pek çok kişinin bir şeyler bildiği fakat kimsenin tam anlamıyla bilmediği bir konu olan imar nedir, imar durumu nasıl sorgulanır? Sorularının cevabını bu yazımızda öğrenelim.

İmar Durumu Nasıl Sorgulanır?
Son Güncelleme :

08 Eylül 2020 - 19:28

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/imar-durumu-nasil-sorgulanir/19921/" title="facebook">

İMAR NEDİR, İMAR DURUMU NASIL SORGULANIR?

 

  • İmar Nedir?

Kelime anlamına baktığımız zaman imar, bir yerin bayındırlaştırılması anlamına gelmektedir. Yani bir yerin insanların yaşaması için elverişli hale getirilmesi anlamına gelmektedir.  Bir yerin insanların yaşamasına uygun olması için belli başlı kurallar mevcuttur. Bu kurallarla beraber yapılaşma ve şehirleşme süreçleri yönetilerek kontrol altına alınır. Bir yerin imarlı olması oranın yapılaşmaya uygun özellikleri taşıdığının göstergesidir. İmar edilecek onaylı yerlerin yapılaşma süreci ise imar planları aracılığıyla yürütülmektedir.

 

  • İmar Planı Nedir?

Adından da belli olduğu gibi imar planı, yaşamaya uygun olacak yerdeki yapılaşmanın çevre, fen ve sağlık şartlarına uygunluğunu sağlamak amacıyla hazırlanan belgedir. İmar edilecek yer hakkında detaylı bilgiler bulunduran bu belge, yol gösterici niteliktedir.

İmar planlarının da kuralları vardır. Nüfusu 10 bini geçen yerleşim birimlerinde imar planı düzenlemesi zorunludur. Ayrıca nüfusu bu rakamdan az olup il merkezi olan veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca imar planına ihtiyaç duyulabileceği tespit edilirse, belediyelerin de imar planı yaptırmakla yükümlü olacağını söyleyelim.

 

  • Mekansal Strateji Planı: Ülke genelinde 1/250.000 – 1/500.000 veya daha büyük ölçekli haritalar üzerinde yapılır. Ülke-bölge planı olarak da bilinir.
  • Çevre Düzeni Planı: En az bir il veya havzayı kaplayacak şekilde, 1/25.00 – 1/100.000 ölçekli şematik plandır.
  • Nazım İmar Planı: Bölge veya çevre düzenine uygun olacak bir şekilde hazırlanan nazım imar planı, genellikle 1/5000 ölçekle çizilir. Gelecekte muhtemel nüfus yoğunluğu, yapı yoğunluğu, ve ulaşım sistemlerini inceleyerek raporlarla desteklenen detaylı plandır.
  • Uygulama İmar Planı: Uygulama imar planında haritalar üzerine kadastral durumlar işlenir. Nazım imar planına uygun olacak bir şekilde 1/1000 ölçekli hazırlanır.

istanbul imar planı

  • İmar Durumu Nasıl Öğrenilir?

İmar parseliniz ve kullanım şekli, özelliklerine dair bilgiler bulundurulan belgeye imar durum belgesi denir. Bu belge ile verilen imar yerlerinin yoğunluğunu ve düzenini görebilirsiniz. İnsanlar imar durumuna neden ihtiyaç duyar? İnsanlar arsa satın almayı düşündükleri zaman ilk olarak o arsanın imar durumuna bakarlar. Çünkü imar durumu o arsa üzerindeki yapılaşma iznidir.  Bir yandan da arsa üzerinde inşaat çalışmalarını başlatmak için imar durum belgesinin elinizde olması gerekmektedir. Yapının bilgi ve özelliklerini gösteren bu belge olmadan inşaata başlanması mümkün değildir.

İmar durumunu öğrenmek için de arsanın bağlı olduğu belediyenin imar ve şehircilik bölümüne başvurarak imar durum belgesini alabilirsiniz.  Başvuru  esnasında sizlerden dilekçe, nüfus cüzdanı, tapu aslı ve çap aslı gibi birkaç evraklar istenmektedir.

Günümüz teknoloji çağında artık belediyeler de internete taşınıyor. İnternet üzerinden de arsaların imar durumunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz.