Kaş İmar Planına Yürütmeyi Durdurma Kararı | 25 Nisan 2024İmar Haber

25 Nisan 2024 - 07:41

Kaş İmar Planına Yürütmeyi Durdurma Kararı

Antalya’nın Kaş’da, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın iptali için Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Mimarlar Odası Antalya Bürosu ve 31 vatandaş ismine açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Kaş İmar Planına Yürütmeyi Durdurma Kararı
Son Güncelleme :

21 Nisan 2020 - 17:36

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/kas-imar-planina-bir-yurutmeyi-durdurma-karari-daha/17612/" title="facebook">

Antalya’nın Kaş kazasında, 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nın iptali için Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Mimarlar Odası Antalya Bürosu ve 31 vatandaş ismine açılan davaya bakan Danıştay Dava Yönetimleri Heyeti, 2025 yılında bugünkü nüfusun üç katının öngörüldüğü nüfus projeksiyonları açısından yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 12 Kasım 2015 tarihli kararıyla kabul edilen 1/25 bin ölçekli Etraf Nizamı Planı ile 23 Mart 2015 tarih ve 5977 sayılı Muhit ve Şehircilik Bakanlığı kararıyla onaylanan Antalya- Burdur- Isparta Planlama Yeri 1/100 bin ölçekli Etraf Sistemi Planı’nın, Kaş kazasına ait kısmının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada yeni bir karar daha çıktı.

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Mimarlar Odası Antalya Bürosu ile 31 vatandaşın etraf nizamı planlarına karşı açtığı davada, 5 Aralık 2018 tarihinde Danıştay 6’ncı Dairesi yürütmenin durdurulması isteminin kısmen kabulüne, kısmen reddine karar vermişti. Yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne ait kısmına davalı yönetimin yürütmenin durdurulması isteminin reddine ait kısmına ise davacılar itirazda bulunmuşlardı.

LİMANAĞZI, ÇUKURBAĞ VE GÖKSEKİ

Kaş kazasında Limanağzı mevkisi, Çukurbağ Yarımadası ile Gökseki ortamında öngörülen turizm ve tercihli tasarruf, 4 ve 5 yıldızlı otellere dayalı turizm öngörüsünün mahal aldığı etraf tertibi planlarına verilen yürütmeyi durdurma kararının akabinde bu sefer de bu planlara dayalı 2025 yılı için öngörülen nüfus projeksiyonlarıyla ilgili kısmı için yürütmeyi durdurma kararı verildi.

GERÇEKÇİ PROJEKSİYONLARA DAYANMIYOR

Davacıların avukatı Tuncay Koç, planların mahallî halktan tecrit edilmiş, 4 ve 5 yıldızlı otellere dayalı turizm gelişme öngörüsünün ortamdaki mahallî halk ile iç içe olan turizm sistemini bozacağı, planın kaza merkezini kapsadığı ve kırsal kesitin göz arkası edildiği, doğal ve kültürel bedelleri yok eden, olumsuz çevresel tesirlere neden olan, ağır altyapı maliyetleri getiren, yeni turizm tesis sahaları oluşturmanın gerçekçi projeksiyonlara dayanmadığını söyledi.

ÜÇ KATI NÜFUS ÖNGÖRÜLÜYORDU

Kaş’ta bugün 10 bin olan kaza merkezi nüfusunun plana nazaran 2025 yılı için 50-56 bin, tüm kaza nüfusunun da 130 bin olarak öngörüldüğünü belirten Koç, “Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Mimarlar Odası Antalya Bürosu ve 31 yurttaş ismine açtığımız 1/100 binlik Muhit Tertibi Planı için Danıştay Dava Yönetimleri Heyeti nüfus projeksiyonları açısından yürütmeyi durdurma kararı verdi. 2016 yılında Kaş 1/25 binlik planla birlikte dava ettiğimiz 1/100 binlik muhit tertibi planının bir kısım kararları için Danıştay 6’ncı Dairesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş, lakin etraf tertibi planında talep ettiğimiz nüfus projeksiyonları kararına ait talebimiz kabul edilmemişti” dedi.

KAŞ İÇİN YENİ İMAR PLANLARI YAPILAMAYACAK

Danıştay Dava Yönetimleri Konseyi’nin, Kaş için 3 katı çokça nüfus projeksiyonun neden kabul edildiğine dair ilmî kanıt olmadığından bu istikametiyle de talebi kabul ettiğini belirten Koç, şöyle devam etti:

“Verilen kararla artık Kaş kazasına ait beğenilen bir nüfus planlaması olmadığından bundan sonra Kaş için yeni imar planları yapılamayacaktır. Kaş üzere doğal ve tarihi sıklıklarıyla değerli bir sahanın, ziyade nüfusla daha çokça imara açılmasının önüne bu kararla geçilmiştir. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kaş Belediyesi bu bahse dikkat etmeli ve bilhassa Kaş’ta son devirlerde artan kaçak yapılaşmanın da önüne geçilmelidir.”

Kaş İmar Haberleri