Kıbrıs Kapalı Maraş Kıyı Şeridini Açıyor | 19 Nisan 2024İmar Haber

19 Nisan 2024 - 21:07

Kıbrıs Kapalı Maraş Kıyı Şeridini Açıyor

KKTC Gazimağusa İlçesinde Bulunan 46 Yıllık Sahil Kenti “Maraş” Kıyıları 8 Ekim Perşembe Günü Halka Açılacak!

Kıbrıs Kapalı Maraş Kıyı Şeridini Açıyor
Son Güncelleme :

06 Ekim 2020 - 22:39

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/kibris-kapali-maras-kiyi-seridini-aciyor/21468/" title="facebook">

Güney Kıbrıs yönetiminin uzlaşmaya yanaşmaması nedeniyle 1974’den beri kapalı olan ve hayalet şehir olarak adlandırılan KKTC sınırları içerisindeki Gazimağusa iline bağlı Maraş, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da destekleriyle perşembe günü halka açılacak.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar ile birlikte KKTC Su Temin Projesi Boru Hattı Onarımını Müteakip Su Verme Merasiminde alınan bu ortak kararla birlikte; Kıbrıs’ın Las Vegas’ı olarak bilinen Maraş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskana kapatılmıştı. İskan ve yerleşim konusunda yazışma ve çalışmaların devam ettiğini, fakat kıyı şeridinin ve denizin kullanıma açılacağı duyuruldu.

kapali-maras-aciliyor

KKTC Başbakanı yaptığı açıklamada:

Maraş, tartışmasız bir şekilde KKTC toprağıdır, tartışmasız bir şekilde KKTC sınırları içindedir. Barış harekatımızın ardından uluslararası toplum tarafından Kıbrıs meselesinin bütünü gibi Maraş da adeta kendi kaderine terk edilmiştir. Geçmişte, 1980’li, 1990’lı yıllarda bu konu defalarca masaya getirilmiş olmasına rağmen maalesef Rum Kesimi’nin karşı çıkması sebebiyle neticeye kavuşturulamamıştır.

Özellikle 1994 yılındaki Güven Artırıcı Önleme Paketi ve 2004 yılındaki Annan Planı bu konuda çok önemli fırsatlardı. Ancak, Rum tarafı barış ve refahı hiçbir zaman tüm süreçte olduğu gibi yine bu planı da çökertmişti. Bu çözümsüzlük dayatmasını artık kabul edemiyoruz. Biz 2019 yılında hükümete geldiğimizde hükümet ortağım ve aynı zamanda Dışişleri Bakanı ile halkımıza verdiğimiz sözlerden biride Maraş’ın tekrar açılmasıydı.

Hamdolsun hazırladığımız yol haritası doğrultusunda çalışmalarımızı bir aşamaya getirdik ve ilk somut adımı atıyoruz. Kendi toprağımızın kamuya ait olan sahil ve Demokrasi caddeleri ile kıyı bölgesini halkımızın istifadesine sunmak üzere fiilen çalışmalarımızı başlatıyoruz.

Bunun yanında Taşınmaz Mal Komisyonu, 1974 hak sahiplerinin yeniden işyerlerine ve evlerine kavuşmasını temin edecek faaliyetleri sürdürmektedir. Avrupa İnsan hakları Mahkemesinin kararları da elbette dikkate alınmaktadır. Maraş meselesinde yeni bir safhaya geçiyoruz. Maraş’ta attığımız bu geri dönülmez adımın KKTC’ye, tüm hemşehrilerimize, adanın tamamına hayırlı olmasını diliyorum, dedi.

Gazimağusa İmar Haberleri