Kısa Çalışma Ödeneğini Kimler, Nasıl ve Ne Zaman Alacak? | 28 Mart 2024İmar Haber

28 Mart 2024 - 13:57

Kısa Çalışma Ödeneğini Kimler, Nasıl ve Ne Zaman Alacak?

“Ekonomik İstikrar Paketi” adı altında alınan 19 maddelik tedbirlerin içinde yer alan “Kısa çalışma Ödeneği” Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır? Ne Kadar? Kimler Yararlanabilir? sorularını açıklıyoruz!

Kısa Çalışma Ödeneğini Kimler, Nasıl ve Ne Zaman Alacak?
Son Güncelleme :

20 Mart 2020 - 16:34

Cumhurbaşkanı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adı altında alınan tedbirleri maddeler halinde açıkladı.

Bu maddelerden 14.Madde olan “Kısa Çalışma Ödeneği”ni devreye alacağız, süreci kolaylaştıracağız. İşçilere geçici gelir desteği sağlayacağız, şeklinde açıkladığı “Kısa Çalışma Ödeneği“nden kimler yararlanabilir?

Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olan işçiler yararlanabilecek!

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

İşsizlik Sigortası Kanununun 4447 sayı Ek 2. Maddesi gereğince: Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

Kısa Çalışma Ödeneği Kapsamında Sigorta Primleri Yatar Mı?

Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında işçilere Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi hizmetleri de sağlanmaktadır.

Kısa Çalışma Ödeneği’ne Nasıl Başvurulur?

  • İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
  • İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması (Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar),
  • İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması, gerekmektedir.

Kısa Çalışma Ödeneği Talep Formu İndir



Kısa Çalışma Ödeneği Listesi (İşveren İçin)

 

Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadar?

Son 12 ay boyunca asgari ücretli çalışanlar için bir yıllık prime esas kazançlarının aylık ortalaması kadar ödeme olacak.

Asgari ücretli çalışan için brüt 2.943 ₺ vergilerin düşüldüğünde ise kalan net tutar 1.752,40 ₺ en az ödeme yapılacak.

Maaşı 4 bin ₺ olanlar için brüt 4 bin ₺ vergilerin düşüldüğünde ise kalan net tutar 2.381,78 ₺ ödeme yapılacak.

Maaşı 7 bin ₺ olan çalışanlar için ise brüt 7 bin ₺ vergilerin düşüldüğünde ise kalan net tutar 4.380,99 ₺ kısa çalışma ödeneği alabilecek.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN