Konut Satın Alırken Hangi Masrafları Ödersiniz? | 29 Mart 2024İmar Haber

29 Mart 2024 - 10:33

Konut Satın Alırken Hangi Masrafları Ödersiniz?

Konut Satın Alırken Hangi Masrafları Ödersiniz?
Son Güncelleme :

20 Ocak 2020 - 22:00

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/konut-satin-alirken-hangi-masraflari-odersiniz/15543/" title="facebook">

Konut Satın Alımındaki Masraflar Nelerdir

Ev satın alırken çıkacak olan masrafların oldukça çeşitli olduğundan bahsedilebilir. Ev alırken ödenen masraflar şunlardır:

Evin Bedeli

Ev alımında çıkan masraflardan en başta geleni ev için vereceğiniz paradır. Bankalar kredilerle ev alımlarını birçok insan için kolaylaştırsalar da bu genellikle %100 oranda olmamaktadır. Çoğunlukla mortgage kredileri %75 ‘e kadar evin bedelini karşılarlar. Kredi dışındaki evin bedeli alıcıdan peşin olarak talep edilmektedir.

Tadilat ile İlgili Masraflar
Ev alırken en çok uğraşılan durumlardan biri sıkıcı tadilat işleri olmaktadır. Aynı zamanda masraflı olmaktadırlar.

Bazı durumlarda tadilata neredeyse evin kendisine ödediğiniz para kadar masraf yapmanız mümkündür. Ev satın almadan önce tadilat masraflarını hesaplamak yararlıdır.




Emlakçı Komisyonu
Bir emlakçıdan ev satın alıyorsanız işlemlerin sonunda ona da belirli bir komisyon ücreti ödersiniz. Çoğunlukla bu masraf evin satış bedelinin %3’üne denk gelmektedir.

Tapu Harç Masrafı
Gayrimenkul satın alındığında tapu harcı denilen bir masrafın ödenmesi gerekmektedir. Bu da evin satış bedelinin %4’dür ve alıcı-satıcı arasında paylaştırılır. Alıcının payına düşen tapu harç masrafı evin bedelinin %2’sidir. Bazı durumlarda satıcı ile anlaşmalı olarak tüm bedeli alıcı öder.




Döner Sermaye Masrafı
Devlet, gayrimenkul satışlarından döner sermaye masrafı almaktadır. Bu ücret 162 TL’dir.

Emlak Vergisi

Emlak vergisi, sahip olunan gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergi türüdür. Ev satın aldığınızda, satın alma tarihinizden bir yıl sonra konutunuz için emlak vergisi ödeme zorunluluğunuz başlayacaktır.

Çevre Temizlik Vergisi
Ev alırken masraflar 2019 ile ilgili bir diğer bilinmesi gereken vergi türü de çevre temizlik vergisidir. Satın alınan evin metrekaresine ve içinde yaşayacak olan kişi sayısına göre bu verginin miktarı hesaplanmaktadır.

Abonelik Masrafları
Ev alırken ne kadar masrafım olur? diye merak edenler için söylenebilecek bir başka masraf türü de aboneliklerle ilgilidir.

Su, elektrik, kombi, doğalgaz için abone olmak gerekmektedir. Doğalgaz aboneliği içlerinden en pahalı olanıdır ve taksitlendirilebilmektedir.

Belirtilen aboneliklerin masrafları da ev alırken karşılanmaktadır.

Deprem Sigortası
Konut satın alırken kişilerin zorunlu olarak yaptırmaları gereken sadece tek bir sigorta bulunmaktadır; DASK yani deprem sigortası! Sigorta primleri alınan konutların metrekare büyüklüğüne ve türüne göre farklılaşmaktadır. Masraflar arasında bu sigorta için ödenecek olan primler de yer almaktadır.




Ev alırken çıkan masraflar görüldüğü gibi oldukça farklı türdedir. Ev satın alınırken ödenmesi para miktarı yalnızca evin bedeli değildir. Konut almayı planlayanlar bu masrafların her birini göz önüne almalıdırlar; aksi takdirde beklenenden çok daha fazla sürpriz masraf ile karşılaşıldığında bütçe konusunda sıkıntı yaşanabilmektedir.