Kredi Puanı Nedir ve Nasıl Hesaplanır? | 28 Mart 2024İmar Haber

28 Mart 2024 - 11:58

Kredi Puanı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Bankaların kredi puanı nasıl hesaplanıyor? Bankaya kredi başvurusu yaptığımızda sıkça duyduğumuz kredi puanı ne demektir ? 

Kredi Puanı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
Son Güncelleme :

01 Mart 2020 - 11:18

Kredi puanı kredi başvurusunda bulunan kişinin kredi alma konusundaki yeterlilik durumunu gösteren bir puanlamadır.

Kredi puanı ya da kredi skoru bizim bankalar arası ödeme geçmişimizi belirleyen en önemli etkendir. Banka kredi vereceği müşterisinin ödeme sicilini önceden takibe almıştır bile. Hiç bir banka kredi vereceği kişinin geri ödeme yapamama riskini göze almak istemez. Ancak hayat, iş, güç her zaman yerinde olmayınca haliyle ödemelerimizde bazı aksaklıklar olabilir. İşte bu durumda takipte olduğumuz bankalar tarafından riskli müşteri gurubuna gireriz.

Kredi başvurusu yaptığımızda da bu olay kredi notumuza yansıdığından riskli müşteri olarak kredi puanımız düşük olur ve kredi başvurumuz banka tarafından kibar bir şekilde red edilir. Bankalar bu riskli müşterileri öğrenip kredi verirken dikkat etmeleri için kendi aralarında kredi durum paylaşımı olan bir sistem kurmuşlardır. Kredi Kayıt Bürosu adı verilen bu sistem, bankaya kredi başvurusu yaptığınızda ödemelerinizin durumuna göre kredi puanınızı belirler ve size olumlu ya da olumsuz cevap verir.

Kredi puanı kredi ve sigorta işlerinizin gizli kahramanı olduğundan banka işleri için önemli bir yer tutar. Hatta bazı iş yeri sahipleri bile elemanının sorumluluğun altından nasıl kalkabildiğini bilmek adına işe almadan önce kredi puanına bakarlar. Bu yüzden kredi skorunuzu yüksek tutmak önemlidir.

Kredi puanı bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Bir bankaya göre düşük görünen kredi skoru başka bir bankaya göre yeterli gelebilir. Bu durum bankadan bankaya ve kişiden kişiye ve borç durumuna göre değişkenlik gösterir. Bu yüzden kredi notunun kaç olmasıyla ilgili net bir cevap vermek mümkün değildir. Kredi puanınız düşükse bankalar kredi vermeyeceği gibi bu skorunuz çok iyi olduğunda bankanız ihtiyaç duymasanız bile istemeseniz de kullanabileceğiniz krediyi sizin için hazır eder.

Kredi Puanı Nasıl Hesaplanır?

Kredi puanınızı önceden bilmeniz yapacağınız başvuru sonucu için ön çalışma niteliğindedir. Puanınızı net olarak öğrenezmeseniz de hesaplayarak aşağı yukarı fikir sahibi olabilirsiniz. Kredi puanınızı hesaplayıp durumunuzu görüp ona göre kredi başvurusu yapabilirsiniz.

Eğer kendinize ait bir e-devlet şifresine sahipseniz kredi notunuzu ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz. E-devlet üzerinden her ay 1 adet ücretsiz rapor başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru tarihinden 1 ay sonra rapor başvuru hakkınız tekrar yenilenecektir.

e-devlet risk merkezi kredi notu öğrenmek için tıklayınız



EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN