Kredisi Devam Eden Konut Nasıl Satılır? | 28 Mart 2024İmar Haber

29 Mart 2024 - 01:47

Kredisi Devam Eden Konut Nasıl Satılır?

Kredisi Devam Eden Konutların Nakit Satışı nasıl yapılır?
Bu yazımızda sizleri bu konu hakkında detaylı olarak bilgilendiriceğiz.

Kredisi Devam Eden Konut Nasıl Satılır?
Son Güncelleme :

14 Ocak 2020 - 15:18

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/kredisi-devam-eden-konutlarin-nakit-satisi-nasil-yapilir/15360/" title="facebook">

Kredisi Devam Eden Konutların Nakit Satışı nasıl yapılır

-Konut kredisi ile satın alınan gayrimenkullerin satılarak nakite dönüştürülmesi durumunda; satıcıya kredi borcu dışında ödenecek olan tutar, bankaya yatırılıyor ve “blokeli çek” alınıyor.

-Konut kredisi devri mümkün mü, satış işlemleri nelerdir konusunda, blokeli çek işleminin detayları şu şekildedir.

-Konut kredisi kullanılan bankada ödemelerin devam ettiği süreçte, güncel kredi anapara borcu ve erken ödeme cezası ile toplam kapama tutarı öğrenilir.

-Hesaplanan konut kredisi kapama tutarı haricindeki ev tutarı, konutu yeni satın alacak olan alıcı tarafından bankaya yatırılıyor.

-Konut kredisi ödemelerinde yatırılan tutar karşılığında bankadan “blokeli çek” alınıyor.

-Tapu Genel Müdürlüğünde ipotekli olarak konut satış işlemi yapılıyor. Tapu alımında blokeli çek satıcıya veriliyor.

-Satıcı, aldığı blokeli çek ile konut satışından elde ettiği parayı bankadan tahsil ediyor.

-Banka ipotekli ev satışı yapılırken, konut kredisi borcu olunan bankaya, daha önce hesaplanmış toplam kapama tutarı yatırılıyor. İşlem üzerine tapu üzerinden ipoteğin kaldırılması için bankadan yazı alınır.

-Bankadan alınan ipotek kaldırma yazısı ile tapu üzerindeki ipotek kaldırılıyor. Kredisi devam eden ev satılır mı işlemi tamamlanmış oluyor.

Kredi Borcu Devam Eden Konutların Kredili Satışı

-Kredisi borcu devam eden evin kredili olarak satılması durumunda; kredi kullanılan ve kullanılacak olan bankalar arası bir yazışma yapılır.

-Bu sistem üzerinden satış işlemi yapılabilir. Kredi borcu devam ederken kredili satın alma işlem süreci şu şekildedir,

-Alıcının kredi başvurusunun onaylanması durumunda, konuta eksper gönderilir. Gelen raporda konutun hangi bankadan ipotekli olduğu belirtilir.

-Kredi başvurusunda bulunulan banka şubesi, kredi ödemesi devam eden banka şubesinden, kredi borcu kapatılması durumunda ipotek kaldırma yazısının verilmesini talep eder. Yazıda, güncel kredi kapama tutarının belirtilmesini de talep eder.

-Kredi kullanılacak banka yazıyı gönderdikten sonra tapu satış işlemi yapılır. Yeni kredi kullanılan banka, tapu üzerine ikinci derece ipoteği koyar.

-Tapu satışı belgeleri, kredi kullanılacak bankaya iletilmesi ardından, yeni konut kredisi açılışı yapılır.

-Açılan kredi tutarının tamamı, kredi kullanan kişiye verilmek yerine mevcut kredi borçlusu olunan bankaya, borç tutarı kadar gönderilir. Kalan tutar kredi kullanan kişiye ödenir.

-Kredinin kapatılması ile ipotek kaldırma yazısı şubeden alınır.

-Alınan ipotek kaldırma yazı tapuya verilir ve eski kredi kullanılan bankanın ipoteği kaldırılır. Aynı işlem ile yeni bankanın ikinci derece olan ipoteği, birinci derece ipotek yerine geçerek işlem tamamlanır.