KRİPTO PARA (coin) NEDİR? | 25 Nisan 2024İmar Haber

25 Nisan 2024 - 08:14

KRİPTO PARA (coin) NEDİR?

Kripto paralar güvenli mi? Nasıl üretiliyor ve nasıl kullanılıyor?
Kripto paralar hakkında size aşağıda sunduğumuz bilgiler ile kripto para birimleri ve kripto paralar hakkında sizlere detaylı bilgiler sunacağız.

KRİPTO PARA (coin) NEDİR?
Son Güncelleme :

01 Mart 2020 - 12:33

8 – 9 yıl önce hayatımıza giren yeni para birimleri olan kripto paralar, borsada ve para akışlarında en çok gündeme gelen popüler maddelerden birisi haline geldi.

Kripto Para Nedir?

Kriptoloji biliminin kullanıldığı sanal ve dijital bir para birimi olan kripto paralar, şifreli para birimleridir. Sanal ortamda gerçekleştirilen işlemlerde yıllardır kullandığımız kripto paralar, banka kartlarımızda, sanal kartlarımızda da kullandığımız para birimleridir. Kripto paralar, bankaların kasalarından fiziksel olarak para çıkmasına gerek kalmadan, sistemde kendisini rakamsal değişiklikler olarak gösteren paralardır.

Kriptoloji Nedir?

Kripto paralar hakkında bilgi sahibi olmak için önce kriptonun etimolojik kökeninin incelenmesinde fayda vardır. Kriptoloji, şifreleme bilimi olarak bilinmekte ve rakamların, yazıların ya da herhangi türde bir mesajın belirli bir kod ve sisteme göre şifrelenmesini sağlayan, güvenilir bir şekilde alıcıya gönderilmesini sağlayan ve verilerin ortaya çıkması için şifreleme sisteminin çözülmesinin gerektiği bir bilim olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha güvenli olarak anılan kripto paralar, organik bir yapıda olup herhangi bir merkezi otorite ya da hükümetin yönetmediği paralardır.

Kripto Paraların Ortaya Çıkması Nasıl Gerçekleşti?

Kripto paraların ilk olarak kim tarafından ortaya çıkarıldığı bilinmemektedir. Altcoinin kaynağı olarak gösterilen Satoshi Nakamoto isminin neyi ya da kimi temsil ettiği bilinmemektedir. Dolayısı ile kripto paraların kaynağı şuan bir sır olarak varlığını sürdürmektedir.

Kripto Paralar Nasıl Üretilmektedir?

Kripto paralar herhangi bir hükümete veya otoriteye bağlı olmadığından, üretimi de kullanıcı temelli bir model ile gerçekleştirilmektedir. Kripto para biriminin her türünde belirli bir üretim sınırı mevcuttur. Örneğin bitcoin sadece 21.000.000 adet olabileceği maddesi yer almaktadır. Üretim sınırının mevcut olması, kripto paralara olan ilgi ve rağbetin her geçen gün artmasına neden olmaktadır; çünkü kripto paralar daha küçük parçalara bölünmekte ve bulunması giderek zorlaşmaktadır. Eğer gerekli teknolojik sistem ve yazılımlar hakkında bilgi sahibi iseniz kripto para üreticilerinden birisi olabilirsiniz. Çünkü kripto paraları bulmak için yazılımlar tarafından matematik sistemleri çözülmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle, bu yazılım ve işlemler hakkında en çok bilgi sahibi olan ve çalışan kişiler en çok üreten kişiler olmaktadır.

Kripto Para Güvenli Mi?

Herhangi bir hükümet ya da merkezi otorite tarafından üretilmediği için kripto paraların temelde güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Güvenlik ise kripto paralar için “Blockchain” denilen bir teknoloji ile sağlanmaktadır. Kripto paralarınız açısından karşılaşacağınız en büyük risk, eğer sanal bir cüzdana aktarılmadıysa altcoin kripto paralarınızın fiziksel bilgisayarınızın çökmesi sonucu kaybolabilme ihtimalidir. Yine diğer bir risk ise hacklenmedir. Oldukça fazla saldırıya maruz kalan kripto paralardan siz de zarar görebilirsiniz ancak bu risk çok küçük bir risktir ve günlük hayatta karşılaştığınız diğer riskler kadar hayatınızı etkileyebilir.

 Kripto Paralar Nasıl Kullanılmaktadır?

Kripto paraları kullanmak için internet üzerinde bulunan web servislerinden yararlanarak sanal cüzdan oluşturmanız gerekmektedir. Cüzdan sayısı kişi başına sınırlandırılmadığından, dilediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Kripto paralar için oluşturacağınız sanal cüzdan için özel bilgilerinizi paylaşmanıza gerek yoktur. Oluşturduğunuz sanal cüzdanlar aracılığı ile para alabilir, gönderebilir, alışveriş yapabilirsiniz.

Bitcoin, altcoin ve diğer kripto para birimleri sanal cüzdan aracılığı ile alışveriş yapabileceğiniz pek çok sanal market ve mağaza bulunmaktadır. Bunlar aracılığı ile alışveriş yapabilirsiniz. Kripto paralar ile gerçekleştirdiğiniz işlemler şifrelenmektedir, böylelikle oldukça güvenilir bir ortama sahiptir. Sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahip olan kripto paraların hileli yollarla ya da kontrolsüz bir şekilde yaratılıp satılması bu nedenle mümkün değildir.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN