Manisa'dan Çalınan Antik Yazıt İtalya'dan Geri Alınıyor | 28 Mart 2024İmar Haber

28 Mart 2024 - 11:26

Manisa’dan Çalınan Antik Yazıt İtalya’dan Geri Alınıyor

Manisa’nın Demirci ilçesinde bulunan 2300 yıllık Sidas Antik Kenti’nden çalınarak İtalya’ya götürülen yazıt, Kültür ve Turizm Bakanlığının çabalarıyla yeniden Türkiye’ye getiriliyor.

Manisa’dan Çalınan Antik Yazıt İtalya’dan Geri Alınıyor
Son Güncelleme :

17 Eylül 2020 - 14:02

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/manisadan-calinan-antik-yazit-italyadan-geri-aliniyor/20233/" title="facebook">

Manisa’nın Demirci ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Milattan Önce 3. yüzyılda önemli bir kent olduğu bilinen Sidas (Saittai) Antik Kenti toprak altında keşfedilmeyi bekliyor. Toprağa gömülü bulunan antik kentin üzerinde vatandaşlarca çiftçilik yapılırken, toprak üstündeki eserler antik kentin zamanında ne kadar önemli bir kent olduğunu gözler önüne seriyor.

2300 yıllık antik kent kaçak kazıların da merkezi haline geldi. Defineciler tarafından talan edilen antik kentte kazı çalışmaları yapılması için geçmiş dönemlerde birçok başvuru yapılsa da sonuçsuz kaldığı öğrenildi. Öte yandan antik kentten çalınan eserlerin peşine düşen Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığında da sevindirici gelişmeler yaşandı. Saittai Antik Kenti’ndeki Apollon Aksyros Tapınağı’ndan çalınarak İtalya’ya götürülen 1800 yıllık yazıt, Kültür ve Turizm Bakanlığının çabalarıyla yeniden Türkiye’ye kazandırıldı.

manisa-antik-yazitlar

Yaklaşık 23 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığının peşini bırakmadığı antik yazıtta iki kardeşten birinin balık ağını çalması nedeniyle tanrının gazabına uğraması ve ailenin tapınağa hediyeler sunup af dilemelerinin yer aldığı öğrenildi.

Yazıtta, “(300 yılında (MS 215/6 yılı), Ksandikos ayında, 12. günde, tanrıya karşı işledikleri cürüm nedeniyle: Melite ve Makedon, Eia’nın ağını ve başka şeylerini çaldılar; bu sebeple tanrı tarafından cezalandırıldılar. Anne ve babaları kendi selametleri için Apollon Aksyros’a danıştılar ve adağı şükranla yerine getirdiler” ifadelerinin yer aldığı belirtildi.