Orta Vadeli Program Resmi Gazetede Yayımlandı. Konutlarla İlgili Önemli Gelişmeler Var! | 27 Nisan 2024İmar Haber

27 Nisan 2024 - 13:16

Orta Vadeli Program Resmi Gazetede Yayımlandı. Konutlarla İlgili Önemli Gelişmeler Var!

Üç yıllık bir perspektif ile hazırlanan Orta Vadeli Program resmi gazetede yayımlandı. Planda özellikle konut politikalarında önemli hedefler bulunuyor

Orta Vadeli Program Resmi Gazetede Yayımlandı. Konutlarla İlgili Önemli Gelişmeler Var!
Son Güncelleme :

14 Eylül 2023 - 16:59

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/orta-vadeli-program-resmi-gazetede-yayimlandi-konutlarla-ilgili-onemli-gelismeler-var/65227/" title="facebook">

Üç yıllık bir perspektif ile hazırlanan Orta Vadeli Program Resmi Gazete’de yayımlandı. Programda büyüme, fiyat istikrarı, ödemeler dengesi, afet yönetimi ve yeşil dönüşüm başlıklarında birçok politika ve tedbir yer alıyor.

Gayrimenkul sektörünün geleceğine ilişkin ekonomik ve sosyal alanlarda izlenecek politikalar kamuoyuyla paylaşıldı. Bu başlıklarda özellikle inşaat sektörü büyümede lokomotif görevi görecek. Yenilenebilir enerji kullanımını amaçlayan Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar (NSEB) yaklaşımı yaygınlaştırılacak. Afet etkilerinin azaltılması ve sosyal konut ihtiyacının karşılanması amacıyla ülke genelinde dar ve orta gelirlilere yönelik konut, işyeri ve arsa projeleri hayata geçirilecek. Daralan konut arzı hızla artırılacak, dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânı artırılacaktır. Bu başlıktaki düzenlemelerin özellikle 2024 yılı ilk çeyreğinde başlatılması hedefleniyor.

İlk Konut Edinimi Desteklenecek

Yakın zamanda tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması durumunda kullanılacak konut kredilerinin risk ağırlığı artırılmış ve kredinin konut değerine oranı ise yüzde 75 oranında azaltılmıştı. Lakin yeni program çerçevesinde ilk kez konut edinimi desteklenecek. Özellikle dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere kredi desteği sağlanacak. Rezerv alan ilan edilen hazine taşınmazlarının uygulayıcı kuruluşlara devri sağlanacak.

Afet Yönetiminde Önemli Başlıklar Var

Programda yazılı düzenlemelerin afetlere dirençli, sağlıklı, yaşanabilir ve sürdürülebilir yaşam alanları oluşturulacağını, öncelik afet riski yüksek olan bölgelere verilecek. Özellikle afet riski altındaki alanların risk ve tehlike durumlarına göre önceliklendirilecek olması ve yerel yönetimlerle işbirliği halinde kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleştirilecek olması önemli bir başlık. Afet konut üretiminde hak sahipliği süreçleri iyileştirilecek, maliyet etkin afet konut üretimi sağlanacak ve geri ödeme sistemleri gözden geçirilecektir. Bu başlıktaki düzenlemelerin özellikle 2024 yılı ilk çeyreğinde başlatılması hedefleniyor.

Sektör Açısından Umutluyuz

Özellikle inşaat tarafında yeni üretimin desteklenmesi ve arzın artırılması çok önemli. Bunun aynı zamanda satılık ve kiralık taşınmazlarda fiyat istikrarına destek olacağını da değerlendiriyoruz. Yeterli arzın olmadığı günümüzde, ilk kez konut ediniminde 2. el gayrimenkullerin de sürece dahil olmasını önemli.

2023 Orta Vadeli Program Tam Metni (Resmi Gazete)