Rusya Aşıyı Buldu ! | 19 Nisan 2024İmar Haber

19 Nisan 2024 - 22:18

Rusya Aşıyı Buldu !

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünyada ilk Covid-19 aşısının tescil edildiğini açıkladı. Putin, aşının bir çok denek üzerinde ve kızında da denendiğini duyurdu.

Rusya Aşıyı Buldu !
Son Güncelleme :

12 Ağustos 2020 - 10:37

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/rusya-asiyi-buldu/19125/" title="facebook">

Putin’in açıklamasının ardından Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, aşının Türkiye’de kullanılabilmesi için Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’dan onay gerektiğini belirtti. Dünyada sekiz farklı aşı geliştirme çalışması var, en net yanıt ilk olarak Rusya’dan geldi. Rusya ile aramızdaki karşılıklı aşı protokolü nedeniyle, onay çıktığında aşının ilk ulaşacağı ülkelerden biri de Türkiye olacak.

Rus Devlet Başkanı Putin’in korona virüs aşısını duyurmasının ve güven vermesi açısından kızına da aşı yaptırdığını açıklamasının ardından piyasada ki güven yeniden tazelenerek gram altının fiyatında 40 TL civarında bir düşüş görüldü.

Dünya Sağlık Örgütünden konuyla ilgili açıklama geldi:

“Onay süreci konusunda Rusya otoriteleri ile yakın temas halindeyiz. Aşı süreci oldukça titiz bir şekilde gözden geçirilmeyi gerektiriyor”

ABD Başkanı Trump’tan karşılık gecikmedi. ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin korona virüs aşısından 100 milyon doz üretimi ve teslimi için ilaç üreticisi Moderna ile bir anlaşma yaptığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütünün ise aşıyı onaylaması için bir dizi testlerden geçirmesi gerekiyor.

Bu testler 4 aşamalı. Önce bu testlerde aşıların güvenirliğinin test edilmesi lazım.

Bunun için az sayıda insanda güvenirlik testleri yapılacak, sonra giderek artan vaka miktarları ile 3 fazla daha testler yapılacak. Bunların her birinde aşı yapılacak, aşının etkinliği için kan testleri yapılacak.

Klinik deneyler yapılacak. Bu daha uzun süre alan yöntemdir. Binlerce insana aşı yapılacak, binlerce insana da yapılmayacak ve iki grup karşılaştırılacak. ‘Ne sıklıkta hastalanıyorlar’ diye. Bu da nereden bakarsanız bakın daha Rusya’nın aşısının önünde çok uzun zaman olduğunu gösteriyor.