Salda Gölü 120 Dekardan 570 Dekara Çıkartıldı | 28 Mart 2024İmar Haber

28 Mart 2024 - 19:37

Salda Gölü 120 Dekardan 570 Dekara Çıkartıldı

Burdur Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Salda Gölü Tabiat Parkı’nın 120 dekar olan alanının 570 dekara çıkarılmasını onayladı.

Salda Gölü 120 Dekardan 570 Dekara Çıkartıldı
Son Güncelleme :

26 Kasım 2019 - 17:16

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/salda-golu-120-dekardan-570-dekara-cikartildi/13241/" title="facebook">

Burdur Valisi Hasan Şıldak, yaptığı açıklamada, Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ile birlikte yürüttükleri çalışmalarla Salda Gölü’nü korumaya devam ettiklerini aktardı.

Salda Gölü Tabiat Parkı’nın 120 dekar olan alanının 2019’da 570 dekara çıkarıldığını kaydeden Vali Şıldak:

“İlave edilen 450 dekar alan, kontrolsüz girişlerin ve kirlenmenin önlenmesi amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü’müzce doğal dokuya uygun olarak ahşap direkli kafes telle çevrilerek koruma altına alındı” ifadelerini kullandı.

Burdur Valisi Hasan Şıldak gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Salda Gölü’nü, koruma kullanım dengesi içerisinde, gelecek kuşaklara taşımak adına sorumluluğumuzun bilincinde büyük bir hassasiyet ve özveriyle çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz. Yapılan bütün çalışmalar doğal dokuyu bozmayacak şekilde, korumaya yönelik çalışmalardır. Bölge Müdürlüğümüze yapılan çalışmalar dolayısıyla teşekkür ediyoruz. Mevcut Tabiat Parkımız özellikle bu yaz döneminde çok yoğun ziyaretçi alan bölgelerden biriydi. Mevcut alanın artırılması ile belirli bir düzen içerisinde önümüzdeki sezonda ziyaretçilerini en iyi şekilde ağırlayacaktır. Bir kez daha Salda Gölü’nü en üst düzeyde önemsediğimizi vurgulayarak, yapılan çalışmanın hayırlı olmasını diliyorum. İlgili bütün bakanlıklarımızın ve Valiliğimizin Salda Gölü ile ilgili olarak uyguladığı bütün çalışmalar ve projeler Göl ve çevresini korumaya, aslını muhafaza etmeye yöneliktir. Son dönemde yapılan bu çalışmalarla Gölümüz olumsuz şartlardan ve yok olmaktan kurtarılmaktadır. Devletimizin bütün birimleri olarak bu bölge adeta üzerine titrediğimiz özel bir alandır” ifadelerini kullandı.

Burdur’un Yeşilova ilçesine 4 km uzaklıktaki göl, yapılması planlanan Salda Gölü Millet Bahçesi ile gündeme gelmişti. Millet bahçesinin yapımı için ihalenin yapılması, bölgede planlanan yapılaşmanın göle zarar ereceğini iddia eden çevrecilerin tepkileri ile karşılaşmıştı.

SALDA GÖLÜ ZİYARETÇİ GİRİŞİNE KAPATILDI

Burdur Valiliği Salda Gölü’yle İlgili Yaptığı Tanımlamada:

Yeşilova İlçe Merkezine 6 km. uzaklıktadır. Göl Antalya-Denizli Pamukkale Ana-tur güzergâhı üzerinde ve ilimizde yaz ve kış aylarında turizm hareketliğinin yoğun olarak yaşandığı ve tur otobüslerinin göl kenarında bulunan tesislerden yeme-içme ve kısa süreli dinlenme ihtiyaçlarını giderdikleri çok önemli bir konumda bulunmaktadır. Doğanbaba, Salda, Eşeler Dağları ve Kaya dibi Taşı önünde teşekkül etmiştir. Yapı itibariyle menşei tektoniktir. Denizden yüksekliği 1193 metredir. Tehlikeli bir bataklık sahası yoktur. Oldukça yuvarlak bir görünümü vardır. Suyu tatlıdır, içinde balık yaşar. Çok derin göllerden biridir. Balık yakalaması zordur. 47 km² lik bir sahayı kaplar. Güney cephesinde bulunan Sultan Pınar suyu burayı bir mesire yeri haline getirmiştir. Göl çevresinde tabii kumsallar mevcuttur. Gölden sonra kumsalları takiben ormanlar başlar.

Salda Gölü ve çevresi, 14.06.1989 tarihinde 1.derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmış iken, bu karar Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunun 28.07.1992 tarih ve 1501 sayılı yeni kararı ile tadil edilerek, Salda Gölü kıyısındaki bazı mahaller, 2.derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.