Su sıkıntısının yaşanmayacağı tek turistik ilçe Marmaris | 29 Mart 2024İmar Haber

29 Mart 2024 - 18:46

Su sıkıntısının yaşanmayacağı tek turistik ilçe Marmaris

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE TÜRKİYE’NİN BİRÇOK İLİNDE BARAJLARDAKİ SU SEVİYESİ YÜZDE 20’LERİN ALTINA DÜŞERKEN, MARMARİS İLÇESİNDEKİ ATATÜRK BARAJINDA SU SEVİYESİ YÜZDE 95’E ÇIKTI.

Su sıkıntısının yaşanmayacağı tek turistik ilçe Marmaris
Son Güncelleme :

11 Ocak 2021 - 13:30

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/su-sikintisinin-yasanmayacagi-tek-turistik-ilce-marmaris/55593/" title="facebook">

Kuraklık ve iklim değişikliği sonucu Türkiye’deki birçok içme ve kullanma suyu barajı alarm verirken, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’ne (MUSKİ) ait Atatürk Barajı yağış olmasa bile ilçeye uzun yıllar yetecek suya sahip.

Mevcut kapasitesinden yüzde 20 daha fazla su tutma hacmine sahip Marmaris Atatürk Barajı 16 Aralık’ta yapılan ölçümde yüzde 87 doluluğa sahip iken, son bir aydaki yağışlar sonrası doluluk oranı yüzde 94’e yükseldi. Marmaris Atatürk Barajı’ndan sulama, kullanma ve içme suyu temin edilirken, Marmaris’in yıllık içme ve kullanma suyu yaklaşık 12 milyon metreküp.

1998 yılında dönemin Marmaris Belediye Başkanı İsmet Karadinç tarafından altyapı, kanalizasyon, arıtma tesisi ile birlikte yapımını başlanan ve devlet garantili ilk etapta 210 milyon dolar uluslararası kredi temin edilmesi ile inşaatı başlayan baraj 11 Şubat 2005 yılında su tutmaya başlamış ve Mayıs ayında da açılışı yapılmıştı.

Marmaris Barajı, Kocaalan Deresi üzerinde yapılırken, beton ve kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 7 bin 60 metre, akarsu yatağından yüksekliği 49 metre, normal su kotunda göl hacmi 36 milyon metreküp. Normal su kotunda göl alanı ise 2,32 kilometredir.