Meclis Gündeminin Ana Başlığı İmar ve Deprem | 19 Nisan 2024İmar Haber

19 Nisan 2024 - 20:55

Meclis Gündeminin Ana Başlığı İmar ve Deprem

Kat Serbest uygulaması kaldırılıyor, yetkiler belediyelerden alınıp, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesine aktırılıyor. Meclis gündemi “İMAR ve DEPREM”

Meclis Gündeminin Ana Başlığı İmar ve Deprem
Son Güncelleme :

28 Ocak 2020 - 20:17

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/tbmm-meclis-gundemi-deprem-ve-imar/15810/" title="facebook">

Türkiye Büyük Millet Meclisi Elazığ’da yaşanan 6,5 şiddetindeki depremin ardından imar planlarında “kat serbest” düzenlemesini kaldıracak imar değişikliklerini görüştü. Deprem riskine karşı ileri tasarım yöntemleri ve teknolojileri gerektiren binaların projeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca çıkarılan yönetmelik çerçevesinde yeterli uzmanlığı haiz mühendislerin gözetiminde yapılacak.

Yetkiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığında

01 Temmuz 2021 tarihine kadar tüm belediyeler, mevcut planlarda serbest olarak belirlenmiş yükseklikleri yeniden düzenleyecek. Belediyeler istenilen yüksekliğe göre düzenlemelerini bu tarihe kadar uygulamazsa; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunu doğrudan uygulayabilecek. Bu durumdan dolayı oluşacak masraflar yüzde 100 arttırılarak belediyeden tahsil edilecek.

Teklife göre; hiçbir belediye imar bazlı imar değişikliği yapamayacak. Ancak, talep olması halinde bütün maliklerin rızası alınarak ada bazlı imar değişikliğine gidebilecek. Kat sınırlaması uygulaması; inşaatına başlanmayan yapıların planlarıyla ilgili durumlarda uygulanacak. Mevcut yüksek yapılarla ilgili ise; herhangi bir kısıtlama getirilmiyor.




Kaçak Yapılar Anında Yıkılacak ve Para Cezası Arttırılacak

01 Temmuz 2021 tarihinden sonra tespit edilen kaçak yapılar hem yıkılacak hem de maddi para cezası arttırılacak. Kaçak olarak bilinen ya da ruhsatın dışında eklemeler yapılan yapılar için Tapu Müdürlüklerine bildirim zorunluluğu getiriliyor. Ruhsatsız yapılan ya da kaçak yapıların tespiti halinde ortaya çıkacak olan tutanağın bir kopyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek. Gecekondu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce eski Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca oluşturulan alanlar ile söz konusu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içerisinde veya dışarısında Gecekondu Kanununa göre, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından oluşturulan veya oluşturulacak alanlardaki uygulamalarda TOKİ yetkili olacak.