Trabzon'daki bu uygulama Nobel ödüllü ekonomi profesörünün de takdirini kazandı | 19 Nisan 2024İmar Haber

20 Nisan 2024 - 02:50

Trabzon’daki bu uygulama Nobel ödüllü ekonomi profesörünün de takdirini kazandı

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN TÜRKİYE’DE İLK OLARAK GERÇEKLEŞTİRDİĞİ VE MASKE TAKMANIN GEREKLİLİĞİNİ ANLATAN YAPAY ZEKA ÇALIŞMASININ YANKILARI YURTDIŞINDA DA SÜRÜYOR. 2017 YILINDA NOBEL EKONOMİ ÖDÜLÜ’NE LAYIK GÖRÜLEN ABD’Lİ EKONOMİST RİCHARD H. THALER, SOSYAL MEDYA HESABINDAN PAYLAŞTIĞI PROJE VİDEOSU İLE TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN UYGULAMASINI ‘BRAVO’ DİYEREK TAKDİR ETTİ.

Trabzon’daki bu uygulama Nobel ödüllü ekonomi profesörünün de takdirini kazandı
Son Güncelleme :

08 Aralık 2020 - 15:50

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/trabzondaki-bu-uygulama-nobel-odullu-ekonomi-profesorunun-de-takdirini-kazandi/32754/" title="facebook">

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de ilk olarak gerçekleştirdiği ve maske takmanın gerekliliğini anlatan yapay zeka çalışmasının yankıları yurtdışında da sürüyor. 2017 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen ABD’li ekonomist Richard H. Thaler, sosyal medya hesabından paylaştığı proje videosu ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamasını ’Bravo’ diyerek takdir etti.

Büyükşehir Belediyesinin bir süre önce otobüs duraklarına yerleştirdiği yapay zeka tabanlı dijital ekranlar, maskesi olmayan vatandaşların yüzünü özel bir yazılımla koronavirüse çevirerek maske takmaya teşvik ediyor. Kameralara yansıyan görüntülerde, durağa maskesiz olarak gelen ve dijital ekrana bakanlar, yüzlerindeki koronavirüs ifadesini görünce şaşırıyor ve maske takıyor.

Türkiye’de ilk kez Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen, ulusal basında ve sosyal medyada büyük ses getiren çalışma, dünyada da yankı uyandırdı. Euronews, CNN İnternational, TRT World, dünyaca ünlü online pazarlamacı Larry Kim ve 2017 yılında Nobel Vakfı tarafından davranışsal iktisat alanında yaptığı katkılardan dolayı Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen Richard H. Thaler, projenin videosunu paylaşarak Trabzon Büyükşehir Belediyesini tebrik etti. Büyük beğeni toplayan videoya dünyanın çeşitli yerlerinden de olumlu yorumlar geldi.

Öte yandan Richard H. Thaler, ABD Chicago Üniversitesi Booth İşletme Okulu’nda ekonomi profesörü olarak biliniyor. 2015 yılında Amerikan Ekonomi Derneği’nin başkanlığını yaptı. 2017 yılında Nobel Vakfı tarafından davranışsal iktisat alanında yaptığı katkılardan dolayı Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü.