Türkiye'de Yatırım Yapılabilecek Sektörler Hangileridir? | 19 Nisan 2024İmar Haber

19 Nisan 2024 - 14:36

Türkiye’de Yatırım Yapılabilecek Sektörler Hangileridir?

Türkiye kaliteli ve genç iş gücü ve 83 milyonluk nüfusuyla yatırım yapmak için gayet ideal bir ülkedir. Ayrıca ülkemizin, yabancı yatırımcılara sağladığı teşvik, vergi indirimi, arsa tahsili, gibi kolaylıklar da Türkiye’yi çekici hale getirmektedir.

Türkiye’de Yatırım Yapılabilecek Sektörler Hangileridir?
Son Güncelleme :

04 Eylül 2020 - 22:10

TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPILABİLECEK 5 İŞ KOLU

Türkiye kaliteli ve genç iş gücü ve 83 milyonluk nüfusuyla yatırım yapmak için gayet ideal bir ülkedir. Ayrıca ülkemizin, yabancı yatırımcılara sağladığı teşvik, vergi indirimi, arsa tahsili, gibi kolaylıklar da Türkiye’yi çekici hale getirmektedir.

Şimdi gelin Türkiye’de yatırım yapılabilecek 5 sektörü birlikte inceleyelim.

 

Bilişim ve Teknoloji

Türkiye son yıllarda teknoloji bazlı araştırmalarına hız vererek gelişmeye devam ediyor. Hatta bu sene “bir milyon istihdam” hedefiyle yazılımcı yetiştirme projeleri de devreye sokuldu. Günümüzde Türkiye’deki çoğu üniversite veya kurumda teknoloji merkezleri bulunmaktadır. Bu durum yatırımcıların bu alanlarda bilişim ve teknolojiye yönelik yapmalarına kolaylık sağlamaktadır.

Daha detaya girmek gerekirse yazılım, biyoteknoloji, nanoteknoloji, elektronik gibi alanlara yatırım yapmak isteyenler için Türkiye gayet cazip bir ülke konumundadır. Şu anda da bu alanlarda faaliyetlerini sürdüren pek çok yerli ve yabancı yatırımcı mevcuttur. Yerli ve yabancı yatırımcıların bulunmasına karşın halen bu alanda büyük bir açıklık ve fırsat olduğunu da söylemeden geçemeyeceğiz.

İnşaat ve Emlak

İnşaat ve emlak konusunda, Türkiye ekonomisini ayakta tutan en büyük sektör desek sanırım yanılmayız. Özellikle artan nüfus ve kentsel dönüşüm projelerinin olmasından dolayı Türkiye’de emlak ve inşaat sektörü canlılığını korumaya devam etmektedir. Uzun bir süre daha inşaat ve emlak sektörü yatırımcıların gözdesi olarak devam edecektir.

Yabancı yatırımcıların Türkiye’den gayrimenkul almaları için ikamet izni şartı bulunmaması ve en az 1 milyon dolarlık gayrimenkul satın alan yatırımcılara vatandaşlık verilmesi de büyük fırsatlardan birisi olarak göze çarpıyor.

Tekstil ve Hazır Giyim

Dünya tekstil piyasasının kalbi Çin’dir. Bunun yanında Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim alanında sunduğu kalite, hammadde kaynakları açısından zenginlik, özel isteklere cevap sunabilme, esneklik, Avrupa ve Orta Doğu’ya gibi talebin yüksek olduğu ülkelere coğrafi konumunun yakın olması gibi bir çok avantajdır. Bu nedenle Türkiye’de tekstil ve hazır giyime yapılacak olan yatırımın yerli yerinde bir karar olacağı fikrindeyiz fakat son zamanlardaki dövizde oluşan dalgalanmalar biraz kararsız kılabiliyor.

Ayrıca Türkiye’nin yeni teşvik programlarıyla yatırımcılara sunduğu kolaylıklar da cazibesini arttıran unsurlardandır.


Enerji ve Doğal Kaynaklar

Ekonomik faaliyetlerin sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi için Enerji ve Doğal Kaynaklar sektörü çok önemlidir. Türkiye bu alanda 130 Milyar dolarlık yatırım yapılmasını hedefliyor. Enerji ve doğal kaynaklar alanında yapılacak yatırımlara verilen kapsamlı teşvikler Türkiye’nin bu sektöre büyük önem verdiğinin göstergesidir. Enerji ve doğal kaynaklar alanında yatırım yapacaklara verilen teşviklerden bazılarına bakalım;

  • KDV İstisnası,
  • Vergi İndirimi (%40),
  • Faiz Desteği (En fazla 700 Bin TL),
  • SGK Primi İşveren payı (7 Yıl),
  • Gümrük Muafiyeti

Çevre ve Geri Dönüşüm

Sanayileşme çağıyla beraber dünyamız büyük zarar görmeye başladı ve çevre kirlilikleri tüm dünyada etkisini iyice göstermeye başladı. Bu durumun neden olduğu tahribatları en aza indirmek ve küresel ısınmanın önüne geçmek adına yapılan çalışmalar bu sektörü çok önemli bir konuma getirdi. Türkiye Cumhuriyeti Kyoto Protokolü’nü imzalayan devletler arasında bulunduğu için geri dönüşüm konusunu yakından takip ediyor. Bu durumda Türkiye Cumhuriyeti’nin kısa bir dönemde bu sektöre 8 ile 9 milyar Euro arasında yatırım yapması ön görülüyor.

Türkiye, nüfusu, kaliteli ve genç nüfusu, coğrafi konumu, doğal kaynakları, sunduğu imkanlar gibi geniş penceren bakıldığı zaman yatırım için tercih edilebilecek ülkeler arasında yerini alıyor. Bu yazımızda sizlere Türkiye’de Yatırım Yapılabilecek 5 Sektörü kendimizce tanıttık ve sebeplerini belirttik.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN