Twitter 7 bin 340 Türk Hesabı Kapattı | 23 Nisan 2024İmar Haber

24 Nisan 2024 - 02:43

Twitter 7 bin 340 Türk Hesabı Kapattı

Twitter “AK Parti Gençlik Örgütlenmesiyle Bağlantılı Olduğu” Belirtilen 7 bin 340 Hesabı Kapattı. Stanford İnternet Gözlemevi’nin (SIO) Türkiye’deki Hesaplara İlişkin Raporuna İstinaden Kapatılan Hesaplar Hakkında Açıklamalarda Bulunan Twitter “Bugün 7 bin 340 hesabı arşive ifşa ediyoruz” dedi.

Twitter 7 bin 340 Türk Hesabı Kapattı
Son Güncelleme :

13 Haziran 2020 - 21:10

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/twitter-7-bin-340-turk-hesabi-kapatti/18407/" title="facebook">

Twitter; ABD’deki Stanford Üniversitesi’ne bağlı Stanford İnternet Gözlemevi’nin (SIO) Türkiye’deki hesaplara ilişkin raporuna göre Türkiye’ye kayıtlı kullanıcıların oluşturduğu 7 bin 340 hesabı kapattı.

Stanford İnternet Gözlemevi’nin  raporunda da ismi geçen AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Twitter’ın Türkiye’deki bazı hesapları kapatma kararına tepki göstererek, vatandaşlara kendi hesabında da uyguladığı “milli hesap” anlamına gelen yeşil daire emojisini koyarak olayları protesto etmelerini istedi.

akp

Kapatılan “devlet-destekli” hesapların eş zamanlı olarak AKP lehine, CHP ve HDP aleyhine kampanyalar yürüttüğü, 2017’deki anayasa değişikliği referandumunda da başkanlık sistemine geçiş lehine organize paylaşımlarda bulunulduğunu vurgulayan Twitterın; SIO’nun internet sitesinden yayımlanan raporun başlığı şöyle:

Siyasi Retweet Ağları ve Ele Geçirilmiş Hesaplar: Türkiye’de İktidar Partisi’nin Gençlik Kanadıyla Bağlantılı bir Twitter Üzerinden Nüfuz Sağlama Operasyonu

Twitter Türkiye Raporu İndir



“Twitter 11 Haziran 2020 tarihinde, Türkiye’de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) gençlik kanadına atfedilen 7 bin 340 hesabın kapatıldığını açıkladı. Twitter bu ağı Stanford İnternet Gözlemevi ile 3 Haziran’da paylaştı ve biz, genellikle Türk vatandaşlarının hedef alındığını gözlemledik. Atılan 37 milyon tweette bu ağ, AKP’yi destekledi ve muhalefetteki Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) eleştirdi. Ağ, çok sayıda tek seferlik sahte hesapların yanı sıra bir dizi AKP yanlısı retweet ağını da kapsıyordu. Twitter’a göre bu ağ aynı zamanda, bir merkezden yönetilen ele geçirilmiş hesapları da içeriyordu. Bunun sonucunda, kapatılan hesaplar arasında hükümeti eleştirmekle beraber tekrar tekrar hackerlar tarafından hedef alınan hesaplar da var.” ifadeleriyle başlayan rapora göre Sosyal Medya Platformu Twitter bu yılın başlarında Türkiye içindeki kullanıcıları hedef alan ve koordineli bir şekilde sahte faaliyetlerde bulunan kullanıcı ağının tespit edildiği belirtilerek, “Bu ağın teknik göstergeleri ve davranışları hakkında yaptığımız analiz neticesinde sahte ve ele geçirilmiş hesapların AKP lehine siyasi söylemlerin yayılması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan için güçlü destek sergilediği görüldü. Bugün 7 bin 340 hesabı arşive ifşa ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu hesapların ve yayılan içeriklerin kalıcı olarak platformdan çıkarıldığı belirtildi. Twitter teknik işaretlerin kullanıcı ağının AKP’nin gençlik örgütlenmesi ve merkezi bir ağ ile bağlantılı olduğunu işaret ettiğini öne sürdü.

Twitter açıklamasında, “Sonuç olarak bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümeti için kritik olan kuruluşlarla bağlantılı farklı hesapları ifşa ediyoruz” ifadelerini kullandı. Ele geçirilen hesapların “devlet bağlantılı aktörler tarafından tekrar tekrar hacklenme ve ele geçirilme girişimlerine maruz kaldığı” belirtildi. Bu geniş ağın kripto para bağlantılı spam gibi ticari aktiviteler için de kullanıldığı iddia edildi.

Sadece Türkiye de Değil Rusya ve Çin’de Var

Türkiye’nin yanı sıra Rusya ve Çin’den de “devlet bağlantılı bilgi yayma operasyonlarına” karıştığı gerekçesiyle toplam 32 bin 242 hesabın platformdan çıkartıldığı belirtildi. Hesapların platformun suistimal kurallarını ihlal ettiği için iptal edildiği belirtildi.