Uzm. Dr. Dablan: "Pandemi döneminde D vitamini takviyesi yapılmalı" | 28 Mart 2024İmar Haber

28 Mart 2024 - 16:47

Uzm. Dr. Dablan: “Pandemi döneminde D vitamini takviyesi yapılmalı”

GELİŞİM HASTANESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI DR. SEVCAN DABLAN

Uzm. Dr. Dablan: “Pandemi döneminde D vitamini takviyesi yapılmalı”
Son Güncelleme :

18 Ocak 2021 - 13:15

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/uzm-dr-dablan-pandemi-doneminde-d-vitamini-takviyesi-yapilmali/61065/" title="facebook">

İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevcan Dablan, pandemi döneminde bebek ve çocukların doktor kontrolünde D vitamini takviyesi alması gerektiğini belirtti.

D Vitamini eksikliğinin nedenleri hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Sevcan Dablan, “Pandemiden dolayı okulların tatil olması ve çocukların evde vakit geçirmesi nedeniyle, D vitamini eksikliği çocuklarda daha sık görülmeye başladı. D vitamini, yediğimiz yiyeceklerdeki kalsiyumun, vücudumuzun yararlanmasını sağlayan vitamindir. Çocukların sağlıklı büyümeleri, özellikle genetik boya ulaşmaları için gereklidir. D vitamini eksikliğiyle, kas güçsüzlüğü, bacak ağrıları, büyüme geriliği, diş çıkarmada gecikme, bıngıldağın geç kapanması, huzursuzluk, uykusuzluk, aşırı terleme, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu, ağır yetmezliklerde kemiklerde kırılma, kalp yetmezliği görülebilir. D vitamini eksikliği; koyu tenli olanlarda, erken doğanlarda, güneşe çıkmayanlarda, hava kirliliğinde, pandemiden dolayı zamanını evde geçiren çocuklarda daha sık görülmektedir” dedi.

Bebek ve çocukların, mutlaka D vitamini desteği almaları gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Dablan, “En önemli D vitamini kaynağımız güneştir. Ayrıca karaciğer, süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, balık (somon) önemli D vitamini kaynaklarıdır. D vitamini eksikliğini saptamak için kan testleri yapılır. Eksikliğe göre de D vitamini dozu ayarlanır” açıklamasında bulundu.