YAPI RUHSATI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER | 20 Nisan 2024İmar Haber

20 Nisan 2024 - 04:00

YAPI RUHSATI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Bina inşaatı sırasında alınması gereken ilk izin belgesi yapı ruhsatıdır.Gerekli belgelerin tamamlanmasıyla inşaatın başlaması için alınan bu izin belgesi hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz.

YAPI RUHSATI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
Son Güncelleme :

13 Temmuz 2020 - 9:50

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/yapi-ruhsati-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/18709/" title="facebook">

Türkiye’de bir binanın inşa edilmesi için İmar kanunu kapsamında gerekli izinlerin alınmış olması gerekir. Bina inşaatında alınması gereken ilk izin ise yapı ruhsatıdır. En önemli izinlerden de biridir.

İnşaat için belirlenen bir proje olması gerekir. Bu proje kapsamında gerekli belgelerin tamamlanmasıyla inşaatın başlaması için alınan bir izin türüdür.

Alınan yapı ruhsatı ilgili kişilerin kanunlar ve hükümler karşısında da belirli kurallara uymasını zorunlu kılar. Bu nedenle öncelikli olarak alınması gereken evrakların başında gelir.

Yapı Ruhsatı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bir inşaatın lisans belgesi olarak adlandırılan yapı ruhsatı binanın yapılma sürecine başlanmasına dair izin alınması anlamına gelir.

İnşaatla ilgili olarak projenin eksiksiz ve kanunlar çerçevesinde doğru hazırlanmış olması önceliklidir. İnşaatı yapılacak araziyle ilgili olarak da sahiplerinin bir sıkıntı yaratmaması söz konusu olmalıdır.

Öncelikli olarak ruhsat başvurusu yapılmalıdır. Belediye sınırları içerisinde kalması halinde başvuru belediyelere belediye dışında kalan araziler için valiliklere ilgili müracaatlar yapılır.

Ruhsat Geçerlilik Süresi Nedir?

Yapı ruhsatları her bina için 5 yıl süre ile geçerlidir. Ruhsatın alınmasından 2 yıl içinde inşaat başlanma şartı konulmaktadır. inşaatın bitme süresi ise 5 yıldır. Bu süre zarfında inşaatın yapılmaması halinde ruhsat geçersiz kabul edilmektedir. Proje için tekrar başvuru yapılması gerekir.

Burada bilinmesi gereken en önemli bilgilerden biri de bina içinde yapılacak bir değişiklik için tekrar ruhsat başvurusunun yapılmasının zorunlu olduğudur.

Yapı ruhsatı sorgulama işlemleri tam da bu durumda devreye girmektedir. Bir binanın ruhsatlı olup olmadığı şimdilerde rahatlıkla kontrol edilebilir.

E-devlet sistemi üzerinden rahatlıkla bu kontrollerin yapılması sağlanmaktadır. İnternet üzerinden farklı portallardan da sorgulama yapılmasına izin verilmektedir.

Güvenilir şekilde yapı ruhsatı sorgulama işlemi gerçekleştirmek isteyenlerin tercihi e-devlet olmaktadır. Burada istenilen bilgilerin sisteme girilmesi halinde tüm bilgiler saniyeler içinde ekrana yansımaktadır.

Ruhsatsız bir şekilde inşat yapılması halinde yasalar çerçevesinde belirli cezalar uygulanmaktadır. Bu tarz yapılan binaların her biri kaçak bina olarak kabul edilmektedir.

İnşaatın yapıldığı bölgede belediye ekipleri tarafından yapılan denetimler neticesinde izinsiz yapılar hakkında inşaatı durdurma kararı alınır. Bu duruma neden olan öncelikle mal sahibi olmak üzere, inşaatın sorumlusu müteahhit ve diğer yetkili kişiler yasalar çevresinde yüklü miktarda para cezasına maruz kalmaktadırlar.

Yapı ruhsatlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Alındığı tarihten itibaren 2 yıl içinde inşaata başlanması ve 5 yıl içinde bitirilmesi gerekir. Bu kuralın ihlal edilmesi halinde de ruhsat geçerliliğini kaybetmektedir. 5 yılı aşan inşaatlar için tekrar izin alınması gerekir. İznin alınmaması halinde inşaatın durdurulmasına karar verilmektedir.