Yılbaşına sayılı günler kala yılbaşı gecesine özel hazırlanacak yemekler şimdiden düşünülmeye ve planlanmaya başlandı. Aşçılık Programı Öğr. Gör. Birsel Erbaş, yılbaşı için tarif ve önerilerini paylaştı.
Doğuş Üniversitesi Aşçılık Programı Öğr. Gör. Birsel Erbaş, yılbaşı hazırlığı için tavsiyelerde bulunarak, “Bu sene yılbaşı gecesini pandemi nedeniyle evlerimizde geçireceğiz ve mutfaklarda titiz çalışmalar şimdiden başladı bile. Ailemizle birlikte mükemmel bir sofrada, özenli hazırlanan lezzetlerle birlikte keyifli vakit geçirmenin tadına varacağız. Yılbaşı sofrasında yemeklerin lezzeti kadar sofranın şık olması, göze hitap etmesi kısacası sunumu da çok önemlidir. Yılbaşı sofra dekorasyonunda şık ve sıcacık bir sunum için özellikle kırmızı renkli masa örtülerinden, renkli çiçeklerden ve mumlardan faydalanabiliriz” dedi.
Birsel Erbaş, bu özel gece için şu doyurucu menüyü paylaştı:
“Başlangıç olarak içimizi ısıtacak nefis bir çorbayla başlayıp, her sene olduğu gibi başrolde yer alan hindi dolmayla devam edebiliriz, hindi sevmeyenler için tavuk dolmada yapılabilir. Yılbaşı tarifleri deyince paylaşımlık olarak sunulan peynir tabağı, meyve tabağı, zeytinyağlıları, mezeleri ve aperatifleri unutmamak lazım. Çorba olarak mevsime uygun balkabağı çorbası tercih edip, paylaşımlık olarak zeytinyağlı dolmalar ve sarmalar, zeytinyağlı kereviz ve çok tercih edilen yoğurtlu mezeler ile yılbaşı sofralarınızı hareketlendirebilirsiniz. Yılbaşı menünüzde sunacağınız bol yeşillikli ve bademli, narlı salata ise özenle hazırladığınız yemeklere uyum sağlayacaktır. Gecenin ilerleyen saatlerinde ağzınızın tatlanması için nefis çikolatalı bir tatlıyla, tramisüyle veya meyve tatlısı sevenler için ayva tatlısı, kabak tatlısıyla devam edebilirsiniz.”
Erbaş, yılbaşı yemeği için henüz plan yapmayanlar için, sofraları şenlendirecek kestane pilavlı yılbaşı hindisi tarifini verdi.
Kestane pilav ile yılbaşı hindisi için malzemeler:
1 adet bütün hindi
Hindi sosu için:
100 ml sıvıyağ
100 gr tereyağı
2 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
Taze biberiye ve taze kekik dalları
Tuz
1 adet limon
1 adet portakal
Yapılışı:
“Hindiyi bütün bir şekilde tepsiye alalım. Sosu için; Derin bir kâse içinde sıvıyağ, tereyağı, rendelediğiniz sarımsak ve baharatları karıştıralım ve bir fırça yardımıyla tüm sosu hindinin içine ve dışına sürelim. Limon ve portakalı kabuklarıyla dilimleyip, taze baharatlarla hindinin içerisine yerleştirelim. Hindi eti genellikle sert ve kuru pişmeye meyilli bir yapısı vardır. Bu sebepten fırınınız buharlı ise buharlı pişirmede veya üzeri kapatılmış bir şekilde pişirebilirsiniz. Ayrıca Hindiyi fırın poşetine alıp ve poşeti kapatıp üzerine bıçakla delik açıp, 180 önceden ısıtılmış fırında hindiniz büyük ise yaklaşık 2 saate yakın normal boylarda ise 1,5 saat kadar pişirebilirsiniz.”
Kestaneli Pilav
Malzemeler:
1 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı pilavlık pirinç
100 gr tereyağı
Tarçın ve yenibahar
75 gr kuş üzümü
25 gr dolmalık fıstık
Tuz ve karabiber
250 gr pişmiş kestane
Yapılışı:
“Pirinçleri ılık suda bekletelim ve süzelim. Soğanları ince ince doğrayalım ve tencereye alalım. Tereyağı ve bir miktar tuz ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım, sonrasında dolmalık fıstığı, pirinçleri ve kuş üzümlerini ekleyelim ve 3 dakika kadar kavuralım, baharatlarını ekleyelim ve kavurma işlemi tamamlandıktan sonra 3 su bardağı kadar sıcak suyu ilave edelim ve pişmiş kestaneleri içerisine bütün bir şekilde ilave edelim altı kısık ateşte olacak şekilde pilavı demlemeye alalım. Hindimiz fırından çıktıktan sonra özenle hazırladığınız masaya dilerseniz pilavı hindi tepsisine alıp sunum yapabilir veya ayrı bir tabakta sunabilirsiniz. “