Belgesi Olmayan Yabancıya Evini Kiraya Verene Ceza Uygulanacak | 18 Nisan 2024İmar Haber

18 Nisan 2024 - 09:59

Belgesi Olmayan Yabancıya Evini Kiraya Verene Ceza Uygulanacak

Evraksız Mülteciye Evini Kiraya Veren; Her Yabancı Uyruklu İçin 1000 TL Ceza Ödeyecek.

Belgesi Olmayan Yabancıya Evini Kiraya Verene Ceza Uygulanacak
Son Güncelleme :

23 Kasım 2019 - 16:13

Google News Google News href="http://www.facebook.com/share.php?u=https://www.imarhaber.com/belgesi-olmayan-yabanciya-evini-kiraya-verene-ceza-uygulanacak/13024/" title="facebook">

Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi içerisinde yer alan düzenleme TBMM İçişleri Komisyonunda görüşülmeye de başladı. Bu kapsamda ilgili kanunun idari para cezalarını düzenleyen 102. maddesinde değişiklik öngörülüyor.

“Geçerli seyahat belgesi, Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarından verilmiş yabancı kimlik kartı, ikamet izni veya geçerli yol izin belgesi olmayan yabancı şahısların ülkeye girmesine, ülkeden çıkarılmasına, ülke içinde herhangi bir araç veya binek hayvan vasıtasıyla veya yaya olarak seyahat etmesine imkan sağlayan kişilere..” şeklindeki ifadeye ”konaklamasına imkan sağlayan kişiler ile mülkiyetindeki gayrimenkulünü kiralayanlara” ibaresi de eklenecek.”

Düzensiz göçle mücadelede daha verimli sonuçlar alınabilmesi için Türkiye’ye giriş yapan ve resmi olarak herhangi bir izni bulunmayan yabancılara gayrimenkullerini kiraya verenlere yönelik cezai yaptırım geliyor. İkamet izni olmayan yabancılara evini kiraya verenlere, kanunlarda ayrıca suç olarak tanımlanmayan eylemleri nedeniyle tespit edilen her bir yabancı sayısınca bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.

Kırklareli bu cezai uygulamayı 2017 yılından beri yürütmektedir. Kanun TBMM’den geçerse tüm Türkiye genelinde uygulanacak.

Yabancı Uyrukluya Kira Kontratı Nasıl Düzenlenir?

  • Öncelikle evinizi kiralamak isteyen kiracı adayının pasaportunun fotokopisini çektirmeli veya kendisiyle birlikte dairenizin bağlı olduğu ilçenin polis merkezine gitmelisiniz. Bu sayede gerekli araştırmaları yapıp, evinizi güvenilir birine kiraladığınıza emin olabilirsiniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile kira sözleşmesi yaparken kiracının T.C kimlik numarası kontrata yazılmaktadır. Fakat yabancı kiracıların T.C. kimlik numarası olmayacağından kontrata, kiracınızın pasaport numarasını ve pasaport kopyasını eklemelisiniz.
  • Sözleşme süresi dolduktan sonra gerçekleşecek zam oranını kontratta belirtmelisiniz.
  • Kontratta ev adresinin doğru yazıldığına emin olmalısınız. Yanlış yazılan adresler nedeniyle su aboneliği, elektrik aboneliği ya da doğalgaz aboneliği yaptırılamaz. Ayrıca bu abonelikler açılırken Zorunlu Deprem Sigortası’na (DASK’a) da ihtiyaç vardır. Eğer poliçenizin zamanı dolduysa yenilemeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Kiracınızın kira, hizmet faturaları ya da aidat gibi yükümlü olduğu giderleri ödememesi durumlarında mağdur olmamak için dilerseniz kiracı sigortası yaptırabilir ve kendinizi güvence altına alabilirsiniz.
  • Kontratı imzaladıktan sonra noter onaylı kontrat ile oturma izni alınabilir.

Boş Kira Kontratını Buradan İndirebilirsiniz