
Doğum: 4 Haziran 1970 (Cevizli, Akçaabat, Trabzon)
Eş: Dilek İmamoğlu (Kaya) (e. 1995)
Çocuklar: Mehmet Selim, Semih
Mesleği: Siyasetçi, İş insanı
7. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanıdır. İmamoğlu, Cumhuriyet Halk Partisinin 23 Mart 2025’te düzenlediği ön seçim sonrasında partinin bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimindeki cumhurbaşkanı adayı olarak belirlendi.
İmamoğlu, CHP’den Beylikdüzü Belediye Başkan adayı olarak katıldığı 2014 Türkiye yerel seçimlerinde yüzde 50,82 oy alarak girdiği ilk seçimi kazanmıştır. Ardından yine CHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı gösterildiği 2019 Türkiye yerel seçimlerinde yüzde 48,80 ile seçimi kazanıp 17 Nisan 2019 tarihinde göreve başlasa da, AK Parti’nin itirazları ve Yüksek Seçim Kurulunun aldığı kararlar sonucu İstanbul seçimleri iptal edildi ve İmamoğlu 6 Mayıs 2019 tarihinde görevden alındı.
23 Haziran’da yenilenen seçimi tarihî bir farkla kazanan İmamoğlu (yüzde 54,2), 27 Haziran 2019 tarihinde mazbatasını alarak göreve başladı. Böylece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri tarihinde en fazla oy alan belediye başkanı oldu. Yine CHP’nin adayı olarak girdiği 2024 yerel seçimlerini de kesin sonuçlara göre yüzde 51,1 oy oranıyla kazandı. 2024 yılında Türkiye Belediyeler Birliği başkanı seçildi. 23 Mart 2025’te Türkiye Belediyeler Birliği başkanlığı görevini geçici olarak Zeydan Karalar’a devretti.
İmamoğlu, bir sonraki Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi’nin olası cumhurbaşkanı adayı olarak görülmekteydi. 18 Mart 2025’te İstanbul Üniversitesi’nden aldığı 31 yıllık lisans diploması tartışmalı bir kararla iptal edildi. Ertesi gün, 19 Mart 2025’te ”terör ve örgütlü suçlar” kapsamında gözaltına alındı. Gözaltı kararının ardından ülke genelinde hükûmet karşıtı protestolar başladı. 23 Mart 2025 tarihinde tutuklanarak cezaevine gönderildi ve aynı günde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden geçici tedbir olarak uzaklaştırıldığı açıklandı. İmamoğlu, tutuklanarak cezaevine gönderildikten sonra CHP’nin bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimindeki cumhurbaşkanı parti adayını belirlemek için 23 Mart 2025’te düzenlediği cumhurbaşkanlığı ön seçimine tek aday olarak girdi ve 15,5 milyon oyla ön seçimin kazananı oldu. 8 Mayıs 2025’te İmamoğlu’nun X hesabına erişim engeli getirildi.
İlk Yılları ve Eğitimi
3 Haziran 1971 tarihinde ticaretle uğraşan Hasan İmamoğlu ile çiftçilik yapan Havva İmamoğlu’nun oğlu olarak Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Cevizli köyünde doğdu. Neslihan adında bir kız kardeşi vardır. Dört yaşındayken ailesiyle birlikte Yıldızlı köyüne taşındı. Yazları Kur’an kursuna gitti ve ilkokula başlamadan önce Kur’an okumayı öğrendi. Trabzon Lisesinden mezun oldu.
KKTC’de önce Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü kazandı, fakat birkaç gün sonra kaydını Girne Amerikan Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümüne aldırdı. Ailesinin 1987 yılında İstanbul’a taşınmasının ardından, KKTC’de iki yıl eğitim gördü. 1990 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümüne yatay geçiş yaparak öğrenimine burada devam etti ve 1994 yılında mezun oldu. 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalında başladığı yüksek lisans (MBA) eğitimine bir süre ara verdi. Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde öğrenci affından yararlanarak yüksek lisans eğitimini tamamladı.
İlkokulda öğrenim gördüğü yıllarda hentbol oynayarak başladığı spora futbol ile devam etti.[34] Trabzon Lisesi takımının kaleciliğini yaptı. Üniversite eğitimi için gittiği KKTC’de Türk Ocağı Limasol Spor Kulübü’nün kalecilerinden biri oldu ve “Uçan Çuval” lakabıyla anılmaya başladı.
İmamoğlu’nun ailesi, 1987’de İstanbul’a taşındı. İlk olarak Üsküdar’ın Bağlarbaşı semtinde ikamet eden ve iki yıl sonra Kadıköy’ün Göztepe mahallesine yerleşen İmamoğlu ailesi, Beylikdüzü’nden ilk arsasını 1991 yılında aldı. Bu tarihten sonra inşaat işlerine başlayan ailenin şirketinde çalışan Ekrem İmamoğlu 1992’de Güngören’de açtıkları İmamoğlu Akçaabat Köftecisi’ni işletti. Sonradan bu restoranın İstanbul’un farklı ilçelerinde şubeleri açılmasına rağmen, sistemi yönetebilecek ortak bulamadılar ve Ekrem İmamoğlu 2001 yılında, ailesi de 2009 yılında gıda sektöründen çekildi.
İmamoğlu, askerliğini Hava Er Eğitim Tugayı’nda yaptı. 2002 ve 2003 yılları arasında Trabzonspor’un yönetim kurulunda yer aldı ve Trabzonspor BK’nın başkan yardımcılığını yaptı. Daha sonra Beylikdüzü Spor Kulübü’nde yöneticilik yaptı.
Siyasi Kariyeri
KKTC’de lisans eğitimi gördüğü dönemde kalecilik yaptığı Türk Ocağı Limasol Spor Kulübü’ndeki arkadaşları vesilesiyle sosyal demokrasiyi tanıyan İmamoğlu, Anavatan Partisi Merkez İlçe Kurucu Başkanlığı yapmış olan babasının etkisiyle, 1990’ların başında bir yıl boyunca Anavatan Partisi’nin gençlik kollarında görev aldı.
2000’li yılların başında siyasi görüş olarak CHP’ye yaklaştı. Atatürkçü düşünceleri vesilesiyle 2004 Türkiye yerel seçimlerinde CHP’den Beylikdüzü Belediye Başkanlığı’na aday olması için kendisine yapılan teklifi Trabzonspor’daki yöneticiliği gerekçesiyle reddeden İmamoğlu, Ekim 2008’de CHP üyesi olduktan sonra 2009 Türkiye yerel seçimlerinde Beylikdüzü Belediye Başkanlığı için aday adayı oldu fakat partisi tarafından aday gösterilmedi.
16 Eylül 2009 tarihinde CHP Merkez Yürütme Kurulu tarafından CHP Beylikdüzü İlçe Başkanlığı’na atandı; kısa sürede ilçe teşkilatını baştan yapılandırdı ve 27 Aralık 2009’da yapılan CHP Beylikdüzü İlçe Kongresi’nde seçilen ilk ilçe başkanı oldu.
İmamoğlu, CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı olduğu dönemde partisinin ilçe halkıyla iletişimini artırmak için Dayanışma Evleri kurdu; konser ve sergi gibi kamusal etkinlikler düzenledi; halka sosyal yardımlar dağıtılmasını sağladı; kadın kolları ile gençlik kollarını genişletti ve ilçedeki okulların tadilatının yapılmasını sağladı. Bu dönemde ilk seçim deneyimini 2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda yaşadı ve partisinin yaptığı çalışmaların da etkisiyle referandumda ilçe halkının yüzde 54’ü “hayır” oyu verdi; böylelikle İstanbul’da belediye yönetimi AK Parti’de olduğu hâlde referandum sonucu “hayır” çıkan tek ilçe Beylikdüzü oldu. 2011 Türkiye genel seçimlerinde ise CHP, bir önceki seçime kıyasla oylarını 8 puan artırarak ilçede en fazla oyu alan parti oldu.
İmamoğlu, 18 Mart 2012’de yapılan CHP Beylikdüzü 2. Kongresi’nde yeniden ilçe başkanı seçildi.
İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı
15 Temmuz 2013’te CHP Beylikdüzü İlçe Başkanlığı görevinden istifa eden İmamoğlu, 2014 Türkiye yerel seçimlerine CHP’nin Beylikdüzü Belediye Başkan adayı olarak katıldı ve partisinin bir önceki seçimde yüzde 30 olan oy oranını yüzde 50,8’e çıkararak[61] Beylikdüzü Belediye Başkanı oldu.
İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı
İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 23 Eylül 2017’de istifa ettiğini açıklamasından sonra CHP tarafından bu pozisyona aday gösterildi. İBB Meclisinde 28 Eylül 2017’de yapılan ve AK Parti adayı Mevlüt Uysal’ın 179 oy alarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçildiği oylamada İmamoğlu 125 oy aldı.
18 Aralık 2018’de yapılan aday tanıtım toplantısında CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı ilan edildi. Bu süreçte kendini halka tanıtan İmamoğlu, pazar yerleri ve esnafları sık sık ziyaret etti ve ılımlı yaklaşımıyla birlikte medyada ve sosyal medyada yer aldı. 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerin sonrasında Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, kendilerindeki son bilgiye göre Ekrem İmamoğlu’nun 4 milyon 159 bin 650 oy alarak AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın önünde olduğunu açıkladı.
AK Parti İstanbul İl Başkanlığı ise 2 Nisan’da, geçersiz oyların yeniden sayılması ve hatalı sandık tutanaklarının düzeltilmesi talebiyle itirazda bulundu ve itirazın YSK tarafından kabul edilmesiyle birlikte geçersiz oyların sayımına yeniden başlandı. Yeniden sayım işlemlerinin 17 Nisan 2019 tarihinde tamamlanmasıyla Ekrem İmamoğlu’nun 4 milyon 169 bin 765 oy alarak seçimi, 4 milyon 156 bin 36 oy alan rakibi Binali Yıldırım’ın önünde tamamladığı açıklandı. İmamoğlu aynı gün YSK İstanbul İl Seçim Kurulundan mazbatasını alarak göreve başladı.
Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti’nin sandık kurullarının oluşumuna yönelik itirazı üzerine 6 Mayıs 2019’da aldığı kararla İstanbul seçimlerinin yalnızca İBB Başkanı bölümünün 23 Haziran 2019 tarihinde yenilenmesine hükmederek İmamoğlu’nun mazbatasını iptal etti. Ancak YSK, aynı zarfta oy atılan ilçe belediye başkanlığı ve ilçe belediye meclisi oylarını geçerli saydı ve bu seçimler yenilenmedi. İmamoğlu, seçimlerin iptal edilmesini eleştirdi fakat yenilenecek seçimlere katılacağını açıkladı. Mazbatası iptal edilen İmamoğlu’nun yerine İBB başkanlığına vekâleten İstanbul Valisi Ali Yerlikaya getirildi.
İstanbul’daki seçimlerin iptal edilmesinin ardından Beylikdüzü’nde miting yapan İmamoğlu, ceketini ve kravatını çıkararak: “Yolumuz uzun, heyecanımız yüksek, gençliğimiz var. Biz adalete susamış, demokrasiye inancı tam Türk gençliğiyiz… Bu ülkede karar vericiler gaflet, dalalet, hatta ihanet içinde olabilirler, ama biz asla vazgeçmeyeceğiz.” diyerek halka seslendi.
İmamoğlu, seçim çalışmaları için İstanbul’u otobüsle turlarken, genç bir çocuğun otobüsün arkasından koşup, “Her şey çok güzel olacak Ekrem Ağabey!” diyerek bağırması gündem oldu ve “Her şey çok güzel olacak!” sözü, İstanbul seçimleri için İmamoğlu’nun sloganı oldu. İmamoğlu, yürüttüğü başarılı kampanya ve kazandığı seçimin haksızca iptal edilmesi nedeniyle popülaritesini daha da artırdı.
23 Haziran 2019’daki yenileme seçiminde aldığı 4.742.082 oy ile en yakın rakibinden 806.014 oy daha fazla alarak başkan seçildi ve 27 Haziran’da mazbatasını alarak görevine başladı.
Göreve başladığında başkanlık binasının girişinde yazılı olan “İstanbul Büyükşehir Belediyesi” tabelasının üzerine T.C. ibaresi yeniden eklendi. Seçim döneminde vaatlerini verdiği 92 bini aşkın çocuğa ilişkin Halk Süt ücretsiz olarak dağıtıldı. 0-4 yaş arası çocuk sahibi olan annelere ücretsiz toplu taşıma hizmeti sunuldu. Öğrencilerin ve ihtiyaç sahiplerinin bulunduğu belirli konumlara kent lokantaları açıldı. İBB tarihinde ilk defa öğrenci yurtları açıldı. Büyük İstanbul Otogarı yenilendi. İşsizlik sorununun çözümüne destek olmak amacıyla kurduğu Bölgesel İstihdam Ofisleri binlerce kişiyi iş sahibi yaptı. 190 bin öğrenciye geri ödemesiz burs verildi. Askıda fatura ile binlerce vatandaşın faturası ödendi. İstanbul 10 metro inşaatıyla dünyada aynı anda en çok metro yapan şehir oldu. 5 yıldan kısa bir sürede 65 km raylı sistem hattı ve 62 istasyon kullanıma açıldı. İmamoğlu İBB tarihinde yıllık ortalama 13,31 km ile en fazla metro yapan belediye başkanı oldu. İmamoğlu döneminde Mahmutbey-Mecidiyeköy, Dudullu-Bostancı, Eminönü-Alibeyköy, Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküleri, Ataköy-İkitelli 1. ve 2. etabı hizmete açıldı. Eminönü ve Üsküdar gibi yıllardır devam eden sel baskınları yapılan çalışmalarla son buldu. İBB kreşleri hizmete girdi. Müze Gazhane hizmete açıldı. “Yeşil Çevre” politikaları kapsamında 2 milyon İstanbullunun elektriği çöpten üretilmeye başladı. Avrupa’nın en büyük çöp yakma tesisi İstanbul’da açıldı. İBB Miras projesi kapsamında Yerebatan Sarnıcı, Casa Botter, Haliç kara surları, Gülhane Sarnıcı, Kütüphane Troleybüs ve Moda İskelesi restore edilerek kullanıma açıldı. Türkiye’nin en büyük halk ekmek fabrikası açıldı. Yıllardır koku ve kirlilik nedeniyle Kadıköylülerin şikâyetlerine konu olan Kurbağalıdere’de ıslah çalışmaları tamamlanarak kötü kokular giderildi. Sarıyer Atatürk Kent Ormanı, Kemerburgaz Kent Ormanı, Beylikdüzü Yakuplu Kent Ormanı ve Çekmeköy Rahmi Demir Kent Ormanı İstanbulluların kullanımına açıldı. Belediyenin öz kaynakları ile 252 yeni otobüs satın alındı. Atıl hâldeki seralar Fide Üretim Merkezi’ne dönüştürülerek 15 ilçe ve 166 mahalledeki çiftçilere 24 milyondan fazla fide hibe edildi. 10 yolcu kapasiteli ilk yerli üretim olan deniz taksileri hizmete başladı.
Suikast Girişimi İddiası
1 Aralık 2020 tarihinde akşam vakitlerinde bazı haber kaynaklarınca, Ekrem İmamoğlu’na yönelik Irak ve Şam İslam Devleti tarafından görevlendirilen militanların suikast hazırlığında olduğu ve son anda militanların yakalandığı iddia edildi.[102][103] Olay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından doğrulandı ve koruma sayısının arttırıldığı belirtildi.[104] Daha sonrasında olay, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yalanlandı.
2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi
6 Mart 2023 tarihinde yapılan açıklamayla, aynı yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde diğer yedi adayla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olduğu duyurulmuştur.[106]
Ekrem İmamoğlu, 7 Mayıs’ta Erzurum’da Kılıçdaroğlu’na destek olduğu kampanya içindeki bir miting sırasında saldırıya uğradı. Mitingi yarıda kesildi ve hem miting için toplananlara hem de İmamoğlu’na saldıran yaklaşık 200 kişilik bir kalabalık tarafından taşlar atıldı. Saldırılarda bazı kişilerin hafif yaralandığı, 17 kişinin ise ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Hükûmet yetkilileri ve AK Parti üyeleri olayların ardından saldırganları övdü ve İmamoğlu’nu suçladı.[107]
2023 seçimleri sonrası
Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmesinin ertesi günü İmamoğlu, bir video mesajı yayımlayarak “değişim” çağrısında bulundu. İlerleyen günlerde; Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yenilgiyi başarısızlık olarak görmemesi ve görevinden ayrılacağına dair bir işaret vermemesi üzerine, Tanju Özcan, Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu’nun başını çektiği, parti içinden çok sayıda eleştiri geldi. Seçim sonrası değişim çağrısı yapan isimlerden biri olan ve Kılıçdaroğlu ile parti yönetimine yönelik eleştirel açıklamalarda bulunan Özcan, 26 Temmuz 2023 tarihinde partiden ihraç edildi.[108]
Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterdiği ve seçim sürecinde en büyük destekçilerinden biri olan İmamoğlu, 4 Temmuz 2023 tarihinde “iktidaricindegisim.org” adresiyle açılan siteyi duyurdu ve “Değişime davet: CHP’de değişim, Türkiye’de değişim, iktidar için değişim sürecine katılımınızı, görüş ve önerilerinizi bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.[109][110]
Partide değişim için Özgür Özel ile yürüttüğü kampanya sonrasında, 4 Kasım 2023 tarihinde yapılan kurultayda Özgür Özel, CHP’nin 8. Genel başkanı seçildi.
31 Mart 2024 Yerel Seçimleri
2024 yerel seçimlerinde İBB başkanlığına yeniden aday olduğunu 15 Ağustos 2023 tarihinde duyuran İmamoğlu’nun adaylığı, CHP Parti Meclisinin 14 Aralık 2023 tarihli kararıyla resmiyet kazandı. İmamoğlu, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini yüzde 51,21 oy oranıyla kazandı.
31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde CHP’nin yüzde 37,81 oy oranıyla birinci parti olması sonrasında, toplumun bazı kesimlerinde erken seçim olasılığı konuşulmaya başladı. İzleyen aylarda, özellikle ekonomik kriz, enflasyon, işsizlik gibi sorunların büyümesi, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı endişeleri, emekliler ve düşük gelir gruplarının zor durumda olması gibi nedenlerle AKP’nin oy oranlarının düşme eğilimine girmesi sonucunda erken seçim olasılığı daha sık konuşulmaya başladı. CHP’nin olası cumhurbaşkanı adayı olarak İmamoğlu’nun da adı geçerken, CHP’li belediyelere ve belediye başkanlarına yönelik soruşturmaların ve tutuklamaların başlaması üzerine CHP lideri Özgür Özel, 28 Ocak 2025 tarihinde yaptığı açıklamayla, partinin cumhurbaşkanı adayının partide yapılacak ön seçimle belirleneceğini duyurdu. Daha sonra bu ön seçimin 23 Mart 2025 tarihinde yapılacağı açıklandı. Partisinin cumhurbaşkanı adayı olmak üzere ön seçime katılması beklenen İmamoğlu, 21 Şubat 2025 tarihinde CHP genel merkezine yazdığı dilekçeyle cumhurbaşkanlığı ön seçimine aday oldu. İmamoğlu’nun ön seçimde aday adayı olması için CHP’nin 116 milletvekili imza verdi.
23 Mart 2025’te yapılan ön seçiminde tek aday oldu ve ön seçimi kazandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e göre İmamoğlu 14 milyon 850 binden fazla oy aldı.
Diplomasının İptal Edilmesi
18 Mart 2025 tarihinde, İstanbul Üniversitesi’nin yönetim kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin diplomalarını “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle iptal ettiğini duyurdu. Bu kararın gerekçesi olarak, 1990 yılında üniversitenin İşletme Fakültesi İngilizce programına usulsüz yatay geçiş yapıldığı iddiaları gösterildi. İmamoğlu, bu kararın hukuksuz olduğunu belirterek, yetkinin sadece İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu’nda olduğunu ve bu kararı alanların tarih ve adalet önünde hesap vereceklerini ifade etti.
Bu gelişmeler, İmamoğlu’nun Cumhuriyet Halk Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı olması beklenen bir dönemde gerçekleşti. Türkiye’de cumhurbaşkanı adaylarının üniversite diplomasına sahip olması gerektiği için, diplomasının iptali İmamoğlu’nun adaylığını riskli duruma getirdi. İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, üniversite yönetiminin böyle bir karar alma yetkisi olmadığını ve bu kararın yok hükmünde olduğunu savundu. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu kararın İstanbul Üniversitesi için bir kara leke olduğunu belirtti ve 23 Mart’ta cumhurbaşkanı adaylarını belirleyeceklerini açıkladı.
Gözaltına alınması, tutuklanması ve ülke genelinde protestolar
İmamoğlu, 19 Mart 2025 sabahında ”terör ve örgütlü suçlar” kapsamında gözaltına alındı. Gözaltına alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, “Milletimizin iradesini gasp etmeye çalışan bir avuç akıl benim sevgili polislerimi kötülüğe alet ederek, 16 milyonun İstanbullunun konutunun kapısına yüzlerce polis yığmıştır. Hepinizi çok seviyorum, ben kendimi milletime emanet ediyorum. Dimdik ayakta olacağımı herkes bilsin” açıklamasında bulundu.
İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından, aynı gün içinde Türkiye’de hükûmet karşıtı halk protestoları başladı. Protestolarda ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara değinildi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istifası istendi. İstanbul Valiliği, buna karşılık olarak şehir genelinde tüm halk toplantılarını yasakladı ve polis merkezinin etrafına barikatlar kurmak üzere güvenlik güçlerini görevlendirdi. Gözaltı kararı ardından ilerleyen günlerde de ülke genelinde İmamoğlu’na destek ve alınan karara protestolar devam etti. Türkiye’de hükûmet karşıtı halk protestoları özellikle İBB binasının bulunduğu Saraçhane Meydanında yoğunlaştı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel “Bugün 1 milyon kişiyiz. Siz neyi başardınız biliyor musunuz? Siz sokakları geri kazandınız. Meydanları kazandınız. Tepki ve protesto hakkının yasaklanamamasını kazandınız. Hepinizin önünde saygı ile eğiliyorum” açıklamasında bulundu.
19 Mart’ta İBB hakkında açılan soruşturmalar neticesinde 23 Mart Pazar günü İmamoğlu’nun tutuklanmasına karar verildi. Bu karar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Mali nitelikli soruşturma kapsamında şüpheli Ekrem İmamoğlu’nun suç örgütü kurmak ve yönetmek, rüşvet almak, irtikap, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve ihaleye fesat karıştırmak suçlarından tutuklanmasına; Şüpheli Ekrem İmamoğlu hakkında ise üzerine atılı silahlı terör örgütüne yardım etme suçundan kuvvetli suç şüphesi bulunmakla birlikte mali nitelikli suçlardan zaten tutuklanmasına karar verildiğinden bu aşamada gerek görülmemekle talebin reddine karar verilmiştir.” sözleriyle açıklandı. Ekrem İmamoğlu kararın ardından 23 Mart günü Silivri’deki Marmara Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi.
İmamoğlu, hakkında verilen nöbetçi mahkeme kararına istinaden, 23 Mart tarihinde (mahkeme ve cezaevine sevki ile aynı gün) İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldı. 8 Mayıs 2025’te Twitter hesabına Türkiye’den erişim engellendi.