Levent KIRCA | 30 Mayıs 2024İmar Haber

30 Mayıs 2024 - 05:33

Levent KIRCA

Levent Kırca Kimdir? Nereli, Hayatı, Ölümü ve Filmografisi

Son Güncelleme :

12 Ekim 2020 - 20:05

Levent KIRCA

Zeki Levent Kırca Kimdir?

Doğum: 28 Eylül 1950 (Ladik – Samsun)

Ölüm: 12 Ekim 2015  ( İstanbul )

Eş: Nur Diner (1975-1985) – Oya Başar (1985-2000; 2001-2005)

Çocuklar: Oğulcan, Özdeş, Umut ve Ayşe

Meslek: Tiyatro ve Sinema Oyuncusu

İlk kez 1964’te Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahneye çıktı.

Ankara Birlik Tiyatrosu ve Halk Oyuncuları’nda çalıştı. Nasreddin Hoca, Oyun Treni, Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?, Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?, Sağlık Olsun!, Ne Olur Ne Olmaz? gibi televizyon dizilerinin yapımcılığını üstlendi.

1975 yılında TRT’de yazar ve yönetmenlik yapan Nur Diner ile evlendi. 1985 yılında boşandı. Bu evlilikten de Oğulcan Kırca ve Özdeş Kırca adında iki oğlu oldu.

1978’de Altınşehir adlı filmle sinemaya geçti.

Ne Olacak Şimdi? ve Mavi Muammer adlı filmlerde oynadı. Hodri Meydan Topluluğu adlı Tiyatro Grubu’nu kurdu. Eski eşi Oya Başar ile birlikte “Güzel ve Çirkin” ve “Sefiller” adlı oyunları sergiledi. Üç Baba Hasan, Kadıncıklar adlı oyunları sergiledi.

İkinci evliliğini haziran 1985 yılında Oya Başar ile yaptı. Bu evlilikten Umut Kırca ve Ayşe adında 2 çocuğu bulunuyor. 2000 yılında boşanıp, 2001 yılında ikinci kez evlendiler, ama 2005 yılında tekrar boşandılar.

1988’de başlayıp 22 yıl süren Olacak O Kadar adlı televizyon programını hazırladı. İlk sinema yönetmenlik denemesini Son adlı filmle yaptı. Daha sonra Şeytan Bunun Neresinde adlı filmi yönetti.

1998’de Işılay Saygın’ın verdiği bir demeçte ’’52 yaşındayım ve hala bakireyim’’ sözlerini ‘Olacak O Kadar’ programında ‘Deliksiz süzgeç’ benzetmesiyle kullanan Kırca’ya Saygın tarafından dava açıldı. RTÜK’e şikayetle Kanal D’yi 1 günlüğüne kapatmış, Kırca da açlık grevi yapmıştı. Deniz Baykal’ın konuyu Meclis’i taşıyacağına söz vermesi üzerine açlık grevine son verdi. Olayla ilgili İngiltere’nin gazetelerinden The Daily Telegraph, ‘Komedyen seks şakası yüzünden açlık grevinde’ başlığıyla olayı özetledi. Kırca yaşanılanlarla ilgili ”Biz Genelkurmay Başkanı Karadayı’yı bile canlandırdık. Kendisi bizi arayıp tebrik etti. Benim yüzümden çalıştığım kanalın kapatılmasını hazmedemiyorum” dedi.

1998 yılında 33. Türkiye Hükümeti’nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüş Kırca’nın bu unvanı Nisan 2015’te 63. Türkiye Hükümeti tarafından geri alındı.

2000 yılında Mahkeme yapılan esprilerde Saygın’ın kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu kanısına varıldığını belirterek, Kırca’yı 6 milyar lira manevi, 118 milyon lira maddi tazminat ödemeye mahküm etti.

Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapmıştır.

Mart 2009 Belediye Seçimleri için Demokratik Sol Parti’den Üsküdar Belediye Başkanlığı için aday olmuştur; fakat 4. sırayı alarak kazanamamıştır.

Saint Petersburg Bal Mumu Heykelleri Müzesi’nde heykeli olan nadir Türk sanatçılardan olup 2011 yılında Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas isimli komedi dizisine başlamıştır, fakat reyting alamadığından dolayı dizi 4 bölüm sürmüş ve bitmiştir.

2011’den itibaren Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı ve Vatan Partisi’nin Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yapmıştır.

2013 yılının Ocak ayında ise Ulusal Kanal genel müdürlüğü, daha sonra Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiştir ve son olarak 30 Mart 2014 günü yapılan Mahalli İdareler Seçiminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına İşçi Partisi’nden adaylığını açıklamıştır. 15.232 (%0.2) oy alarak 8. sırada yer almıştır.

2015 yılında yakalandığı karaciğer kanseri nedeniyle kemoterapi tedavisi görmekte olduğu Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 12 Ekim 2015 gecesi saat 02.40’ta yaşamını yitirdi. Cenazesi, 13 Ekim 2015 Salı günü Levent Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Filmografisi

Yıl Film / Program Rolü Notlar
1978 Taşı Toprağı Altın Şehir Ökkeş İlk sinema filmi
1979 Ne Olacak Şimdi Orhan İkinci sinema filmi
1985 Mavi Muammer Muammer Video
1986 Mavi Muammer: Ölürsün Gülmekten Muammer Video
1986 Mavi Muammer: Silahtan Ödüm Patlar Muammer Video
1991 Nafile Dünya Video yapılmış Tiyatro oyunu
2001 Son Selim Oyuncu, senarist ve yönetmen
2002 Hangi Kısa film
2003 Şeytan Bunun Neresinde Oyuncu ve yönetmen
2004 Kendini Bırak Gitsin Hizmetçi
2005 Ispanaktan Nağmeler
2007 Reyting Kasabası
2010 Son İstasyon Ruhi
2015 Sarhoşum Gel Beni Al Son sinema filmi
1974 Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz 12 bölüm
1975 Bir Öykümüz Var Kendisi 1. bölümde
1976 Bu Oyun Nasıl Oynanmalı? 4 bölüm
1977 Açtım Ağzımı Yumdum Gözümü
1977 Nasreddin Hoca
1978 Sağlık Olsun
1978 Oyun Treni Ali Tiyatro
1978 Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?
1979 Ne Olur Ne Olmaz?
1981 Ne Çıkarsa 4 bölüm Ramazan Eğlencesi
1984 Kadının Fendi
1985 Bu Yarış Başka Yarış
1986 Rol İcabı
1986-1988 Olacak O Kadar
1988-1989 Olacak O Kadar Senarist ve yapımcı
1991-1992 Olacak O Kadar
1992-1993 Olacak O Kadar
1994-1996 Olacak O Kadar 1994 Mart-Ekim ayları arasında”İsmi Lazım Değil” adıyla çekildi.
1996-2002 Olacak O Kadar
2000 Üç Baba Hasan Hasan 3 bölüm TV’de yayımlanan Tiyatro
2002 Bir Yudum İnsan Kendisi 2 bölüm Belgesel
2002 Olacak O Kadar
2002-2003 Olacak O Kadar
2003-2004 Olacak O Kadar
2004 Ağa Kızı Osman
2004-2005 Olacak O Kadar
2009-2010 Olacak O Kadar
2011 Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas Bünyamin 4 bölüm

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.