Lisa PİCCİRİLLO | 29 Mart 2024İmar Haber

29 Mart 2024 - 08:48

Lisa PİCCİRİLLO

Lisa PİCCİRİLLO Kimdir? Hayatı, eserleri, eğitimi, biyografisi, conway düğümü ve hakkında çıkan haberler…

Son Güncelleme :

27 Haziran 2020 - 22:24

Lisa PİCCİRİLLO

Lisa Piccirillo adlı bir öğrenci, 50 yıldır çözülemeyen matematik problemini çözdü.

Conway’in Düğümü

Lisa Piccirillo’nin çözdüğü düğüm probleminin ardındaki isim, John Horton Conway, Nisan ayında, 82 yaşındayken Covid-19’dan ölmüştü. Ölmeden önce 1970 yılında geliştirdiği düğüm problemini şimdiye kadar çözen çıkmamıştı.

Liverpool doğumlu Conway, Cambridge ve Princeton gibi prestijli üniversitelerde çalışmış, üretken, etkili ve karizmatik bir matematikçiydi.

Biyografisini yazan Siobhan Roberts’a göre “Dünyanın En Çok sevilen Ego Manyağıydı.”

“Arşimet, Mick Jagger, Salvador Dali ve Richard Feynman’ın tek bir insanda birleşmiş hali” diye tanımlanıyordu.

Lisa Piccirillo, Conway Düğümü problemini ele aldığında Teksas Üniversitesi’nde doktora öğrenimi görüyordu. Problemin bu kadar ünlü ve çözülememiş olduğunu bilmeden iki günde çözdü. Üniversitedeki profesörü Cameron Gordon ile konuşurken, gayet rahat bir şekilde hesaplamalarından bahsederek problemin çözümünü anlattığında hocası çok heyecanlanmıştı.

“Neden daha çok heyecan duymuyorsun’ diye bağırmaya başladı. Çılgına dönmüştü”

Piccirillo problemi ilk olarak 2018’de katıldığı bir seminerde duydu. Profesörü Gordon “Bunun ne kadar eski ve meşhur bir problem olduğunu bildiğini sanmıyorum” dedi.

Piccirillo’nun çalışması, geçtiğimiz aylarda Annals of Mathematics adlı bir bilim dergisinde yayımlandı ve problemi çözmesinin ardından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) öğretim üyeliği görevine getirildi.

Geometri ve düşük boyutlu topoloji üzerine çalışan Amerikalı bir matematikçi olan Lisa Piccirillo ABD’nin kırsal eyaleti Maine’de dünyaya geldi. 2013 yılında Boston Koleji’nden Matematik dalında lisans ve 2019 yılında John Luecke’nin gözetiminde Austin’deki Texas Üniversitesi’nde düşük boyutlu topoloji alanında doktorasını , ardından Brandeis Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmayı aldı .

Boston College profesörü Elisenda Grigsby , Piccirillo’nun yaratıcılığına başarısı için katkıda bulunduğunu belirtti ve Piccirillo’nun lisans eğitimi sırasında bir “standart altın çocuk matematik dahisi” kalıbına uymadığını söyledi.

Piccirillo’nun Conway düğümü üzerindeki çalışması, Conway düğümü grubundaki son sıra dışı düğüm tamamen sınıflandırılmamış olduğundan, dilim düğümlerinin on üç geçişin altında sınıflandırılmasını tamamladı.

Conway düğümünün dilimliliği ile ilgili sorunun doğasının “dört boyutlu topolojideki en derin sorulardan bazılarına bağlı olması nedeniyle de dikkate değerdi. .” Boston College matematikçisi Joshua Greene’e göre, “Conway düğümünün dilim olup olmadığı, düğüm teorisinin genel alanı etrafındaki birçok modern gelişme için bir mihenk taşıydı.”

Topolojinin bilimin bazı alanlarında önemli uygulamaları var ve bilim insanları tarafından ekonomi piyasalarının davranışları ve DNA moleküllerinin şekilleri gibi çok farklı konularda kullanıldı.

Piccirillo, 11 farklı geçişi ve bükümü olan Conway Düğümü problemine, üzerinde çalışması biraz daha az karmaşık olan ve “kardeş düğüm” diye bilinen benzer bir versiyonunu yaparak yaklaştı.

Bu düğüm üzerinde çalışıp, çözdükten sonra, bulgularını Conway’in düğümü üzerinde uyguladı.

Quanta’ya konuşan Piccirillo, “Gündüz üzerinde çalışmadım, çünkü gerçek matematik olarak görmüyordum. Daha çok bir ev ödevim gibi bakıyordum ve ben de eve gidip, ödevimi yaptım” dedi.

Piccirillo’nun Conway’in düğümünü başarıyla çözmesi cinsiyet eşitsizliğinin bulunduğu matematik alanında, daha çok kadının çalışmasına ilham verebilir. ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkede matematik ve bilgisayar alanlarında çalışanların sadece yüzde 26’sı kadın.

Lisa PİCCİRİLLO Haberleri

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.